TIM LOTHAR & MOJO WORKINGS - TRAVELING BLUES NIGHTS

Eén van de leuke zaken waar je als recensent mee geconfronteerd wordt is het ontdekken van nieuw talent uit onverwachte hoek. Als bluesliefhebber zagen we zo al talent passeren uit landen waar je dit genre muziek niet echt zou verwachten. Estland, Noorwegen, Zweden, Denemarken,….Aan dit lijstje kunnen we nu ook Hongarije toevoegen, en dit met dank aan Tim Lothar. De man is één van onze absoluut favoriete bluesartiesten en van zijn samenwerking met het Hongaarse Mojo Workings kunnen we nu genieten op het album “Traveling Blues Nights”.

De samenwerking ontstond toen Tim in 2012 te gast was op een festival in Hongarije en daar de geweldige bluesharpspeler Tamàs Szabo ontmoette. Het klikte meteen en Tamàs begeleidde Lothar op een paar van diens optredens. Het jaar nadien werd de samenwerking tussen beiden verder gezet op dat festival waar Tim opnieuw te gast was tot hij uiteindelijk in 2015 werd voorgesteld aan de muzikanten van Mojo Workings waar Szabo sinds 2011 lid van was. Het samen jammen was een logisch vervolg dat uiteindelijk leidde tot een eerste Tour samen in Hongarije onder de noemer “Traveling Blues Nights”.

Het album op zich is een perfecte weergave van deze combinatie. We worden eerst getrakteerd op drie songs van de band, waarvan twee van de hand van de uitstekende zanger/gitarist Olivèr Honfi. Het zijn drie nummers waar je spontaan goedgeluimd bij wordt. De band is verbazend sterk en de nummers méér dan uitstekend. Een gezonde mengeling van pure Blues over Westcoast naar Countryblues en Americana, boeiend van begin tot einde. Ze worden versterkt door de prima bijdrage op tuba van Janos Mazura.

Daarna begint Tim solo met een overtuigende versie van de klassieker “You Gotta Move”. Het haast platgecoverde nummer weet ons toch te pakken in ’s mans uitstekende versie en dat zegt veel over de klasse van deze artiest. Op het al gekende “Papa Told Me” zorgt de bluesharp voor gesmaakte kruiding, improvisatie is hier nooit ver weg. Maar ook de andere , gekende, songs van Tim zoals “I’ll Be Home Again” en “Ride Train Ride”op deze release krijgen een nieuw leven ingeblazen door toevoeging van eerst de Bluesharp en daarna de volledige band. Een speciale voorliefde hebben we toch voor het schitterende “Baby Blue” dat hier met die steun een fenomenale versie krijgt.

En van fenomenaal gesproken: er staan ook twee nieuwe nummers op van Tim op deze release. Het eerste “The Coward” is een op een John Lee Hooker ritme drijvende song en is op zich al veelbelovend voor het nieuwe album van de man dat we nog dit jaar mogen verwachten maar het absolute orgelpunt krijgen we met het briljante “There Is Only Now” waar wij be iedere beluistering de tranen in de ogen van krijgen. De solo van Tamàs is hemels en Tim zingt zo beklijvend. Dit is zo onwaarschijnlijk mooi dat het op zich al de aankoop van dit album zou verantwoorden maar geloof me maar als ik zeg dat dit een zekerheid is voor ons eindejaarslijstje, ook al zijn we nog maar maart.

Het mag onder geen enkel beding gemist worden door de liefhebber van doodeerlijke Blues. De fans van Tim Lothar zullen best begrijpen wat we hiermee bedoelen. Dit is pure klasse!

Luc Meert

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video