WEST OF EDEN – NO TIME LIKE THE PAST / A COLLECTION

 

In het kader van een schoolreis bezochten Martin Schaub en Jenny Schaub begin jaren ’90 de Ierse hoofdstad Dublin. Ze werden er op staande voet verliefd op elkaar en op de traditionele Keltische folkmuziek die ze in al die Ierse pubs live hoorden spelen. Nadat ze terug in hun thuishaven Göteborg, Zweden waren aanbeland, besloten ze om te trouwen en om zelf muziek in dit genre te gaan maken.

Twintig jaar geleden ontstond zo de folkformatie ‘West Of Eden’, een groep die naast Zweden ook doorheen de andere Scandinavische landen en ook in Ierland, Schotland, Engeland en de Benelux met veel bijval gingen optreden. Er kwamen heel wat hits, meerdere personeelswisselingen (vooral de bassist bleek erg moeilijk permanent in de band te houden en werd 7 keer gewisseld) en er waren vele hoogtepunten en natuurlijk ook enkele minder leuke gebeurtenissen in die twee decennia.

Met het als een boekje uitgegeven dubbelalbum “No Time Like The Past / A Collection” blikt de formatie ‘West Of Eden’ met plezier terug op de voorbije twintig jaar. In de pagina’s van het boekje worden allerlei herinneringen opgehaald en de geschiedenis van de band chronologisch overlopen. Op de twee cd’s krijgen we een verzameling van 25 nummers die ze zelf als de beste songs uit hun repertoire beschouwen. Daar zijn met “Faraway” en “The Captain’s Daughter” ook twee nooit eerder uitgegeven liedjes bij. Maar de overige nummers zijn songs uit de tien albums die de band sinds 1997 heeft uitgebracht. Op de video kunt u de groep aan het werk zien in de nieuwe single “Twenty Years Of Travelling” die nu gelanceerd wordt en ter gelegenheid van dit jubileum werd gecomponeerd.

De huidige bezetting van “West Of Eden” bestaat uit zanger, gitarist en pianist Martin Schaub en zangeres Jenny Schaub die ook op accordeon en tin whistle speelt, gitarist en mandolinespeler Henning Sernhede, fiddler Lars Broman, bassist Martin Holmlund en drummer Ola Karlevo. Zij hebben dit verzamelalbum uitgebracht als een welgemeend ‘dank u wel’ aan de vele fans en aan alle mensen die hun honderden concerten in Europa in de voorbije 20 jaar hebben bijgewoond.

Ook vanwege de ‘Rootstime’-redactie hoort hier dan ook een welgemeend proficiat te worden gewenst aan deze Zweedse folkgroep. We wensen hen toe dat ze er met evenveel plezier tegenaan zullen gaan om er nog eens twintig jaartjes bij te doen. Mensen entertainen en bij optredens een fijn gevoel te geven is voor muziekgroepen namelijk een obligate missie die tijdloos kan blijven doorgaan.

(valsam)
“If you manage to enjoy the creation of traditional Celtic folk music during twenty years as a Swedish band, then the release of a compilation album with all the hits scored in these 2 decennia, deserves lots of respect and full global attention. ‘West Of Eden’, with the magnificent voices of Jenny and Martin Schaub, has become representative for non-British bands that can both compose and perform this typical British folk music in a marvellous way. Our sincere congratulations and cheers for another 20 years of great entertainment and fun for the band and their many fans.“ – www.rootstime.beTracklisting

Part 1
1. Twenty Years Of Travelling
2. Where The Ivy Is Growing
3. Safe Crossing
4. Tekla’s Tune
5. The Bee That Stung
6. Immortal
7. Look To The West
8. Glenntown
9. On She Goes
10. Bird Of Passage
11. True Believer
12. This Piece Of Earth


Part 2
1. Rollercoaster
2. Green Fields Of Clover/The Homecoming
3. Wilson Line
4. In A Faraway Town
5. Garden Out Of Time
6. Hawthorne Heights
7. Faraway
8. Sweet Old Country
9. Jimmy’s Van
10. Scottish Rain
11. (I Still Remember) How To Forget
12. The Boy From Yesterday
13. The Captain’s Daughter

Artiest info
Website  
 

Label: West Of Music
Info: Hemifran

video