CURRENT SWELL – WHEN TO TALK AND WHEN TO LISTENG

Bijna een halve eeuw geleden kreeg ik als puber van mijn vader de volgende goede raad mee: je moet eens goed leren wanneer je mag spreken, maar vooral ook wanneer je goed moet luisteren. Laat deze wijsheid nu toch wel de vrij vertaalde titel zijn van een splinternieuwe plaat van de Canadese indie folk en indie rockgroep ‘Current Swell’ uit Victoria, Brits Columbia.

“When To Talk and When To Listen” is al het zesde album van dit kwartet rond zanger-gitarist Scott Stanton, gitarist Dave Lang, bassist Ghosty Boy en drummer Chris Petersen. ‘Current Swell’ is een groepje schoolvrienden dat kort na hun oprichting in 2005 op plaat debuteerde met het album “So I Say”. Daarna volgden de cd’s “Trust Us Now” in 2007, “Protect Your Own” in 2009, “Long Time Ago” in 2011 en “Ulysses” in 2014.

Deze band vermengt genres als folk, rock, ska, reggae en blues in hun nummers en levert zo muziek af voor zowat elke rechtgeaarde muziekliefhebber. Op “When To Talk and When To Listen” staan tien nieuwe nummers met het mooie “Marsha” als openingstrack, een song die aan het slot van de plaat nog heel eventjes hernomen wordt.

De authentieke sound van ‘Current Swell’ is hun grootste troef en hoe die klinkt kunt u o.a. horen in het liedje “It Ain’t Right”, de eerste single uit deze plaat die we ter kennismaking op video hebben bijgevoegd. In elke song wordt een verhaal verteld, zij het autobiografisch of imaginair, maar altijd boeiend en origineel.

Topproducer Jacquire King (van o.a. ‘Kings Of Leon’, Norah Jones, ‘Of Monsters And Men’ en Tom Waits) nam deze coördinerende rol waar in de opnamestudio’s in Nashville en Vancouver. De emoties laaien soms hoog op in de songteksten, die gaan over prille verliefdheid of hartenpijn om een liefdesbreuk tot een hartverscheurend verhaal over het plotse pijnlijke verlies van de ouders in de albumtiteltrack en in “Marsha”, dat vernoemd is naar de overleden moeder van zanger Scott Stanton.

De tweede single die uit deze plaat zal worden getrokken is het nummer “Use Me Like You Do” waarin we net als bij “You Got Is Easy” toch wel even gelijkenissen zien opduiken met een band als ‘Kings Of Leon’ waar harmony vocals ook belangrijk zijn. Andere sterke songs op dit album zijn “Staying Up All Night” en “Thief Of Joy”, beiden met een heel catchy en meezingbaar refrein.

‘Current Swell’ komt volgende week naar Amsterdam en zal in september nog eens terugkomen als voorprogramma van de Amerikaanse indie rootsformatie ‘Dispatch’. Maar misschien zullen ze wel spoedig zelf als hoofdact worden geprogrammeerd, tenminste als ze met hun nieuwe plaat “When To Talk and When To Listen” het succes kunnen realiseren dat ze toch wel verdienen.

(valsam)
11 juni 2017: Paradiso, Amsterdam, NL
14 september 2017: Melkweg, Amsterdam, NL (support act van ‘Dispatch’)

Artiest info
Website  
 

Label: Nettwerk Records
Info: V2 Benelux

video