JUDY KASS – BEYOND THE ASH AND STEEL

De tien liedjes op de nieuwe plaat “Beyond The Ash And Steel” van de Amerikaanse zangeres Judy Kass horen allemaal thuis in de categorie ‘folk’, hoewel er zeker ook elementen uit de jazz- en bluesmuziek in de songs te horen vallen. De in New York wonende Judy Kass is een muzikale troubadour die voornamelijk zinvolle verhalen probeert te vertellen in haar nummers. Daarbij speelt ze op gitaar en/of piano ter begeleiding bij haar zelf geschreven songs.

Andere muzikanten die een bijdrage leveren aan deze tracks zijn bassist en gitarist Mark Dann, drummer Dan Hickey, violiste Sara Milonovich, trompettiste Kyla Moscovich en mondharmonicaspeler John Sebastian (jawel, de inmiddels 73-jarige oprichter van ‘The Lovin’ Spoonful’). Enkel de song “The Snows They Melt The Soonest” is een traditional die Judy Kass niet zelf heeft geschreven, maar wel van een geheel eigen bewerking heeft voorzien.

Het door Mark Dann en Judy Kass samen geproduceerde album biedt liedjes in diverse stijlen en blijft daardoor boeien van begin tot einde. Er zijn ook diverse gemoedsgesteldheden waar te nemen, gaande van grote vreugde tot verstillend verdriet en pijn. Qua onderwerpen passeren enkele heel persoonlijke ervaringen, maar ook de impact op deze artieste van meer algemeen schokkerende gebeurtenissen zoals o.a. het 9/11-drama van 11 september 2001 in New York, waarbij ze een aantal vrienden en collega’s heeft verloren. De albumtitel “Beyond The Ash And Steel” is geïnspireerd op het immense puin na die aanslagen waartussen zovele mensen voor hun leven hebben gestreden, sommigen met succes, maar heel velen vruchteloos.

Dit is het tweede album van Judy Kass en de opvolger van haar debuutplaat “Better Things” uit 2014. John Sebastian mag al meteen zijn kunstjes op mondharmonica tonen in de openingstrack “Chili Pepper Nights” (zie live vertolking op video). Hij zal later nog één keer opduiken in het nummer “Reckless Driving”. Meer traditionele folksongs zijn het melodieuze “Same Sorry Old Timeless Tale” en “Carry Me Nowhere” waarbij Sara Milonovich in beide songs op viool mag excelleren, net als in het intieme liedje “Turn Us Around” en pianoballad “Vastness Of Now”.

“Laugh” is een jazzy nummer waarvoor Judy Kass plaatsnam achter het orgel en Kyla Moscovich voor mooie begeleiding op trompet zorgt. De albumtiteltrack “Beyond The Ash And Steel” is een sobere pianoballad met emotioneel zangwerk van Judy Kass. De gehele plaat wordt sober en minimalistisch gehouden qua instrumentatie en die aanpak laat de loepzuivere stem van Judy Kass nog meer in de schijnwerpers treden op dit album vol luisterliedjes.

(valsam)
“The sound and the instrumentation of the ten songs on the 2nd album ‘Beyond The Ash And Steel’ from New York based songstress Judy Kass was kept sober and minimalistic. That approach allowed her to put her crystal clear voice very centrally on this storytelling record of a magnificent troubadour.“ – www.rootstime.be

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
: JUDY KASS
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran

video