JOE OLNICK BAND – DOWNTOWN

Hij is een muzikale ‘duivel-doe-al’ als jazzgitarist, orkestleider en componist, maar Joe Olnick uit de streek rond Philadelphia en Baltimore is in de eerste plaats een getalenteerde muzikant die met zijn band platen wil opnemen en uitbrengen. Zijn vorig jaar uitgebrachte album “Defiant Grooves” werd in muzikale kringen zeer warm onthaald en inspireerde hem tot het schrijven van nieuwe nummers die nu op zijn recentste, zesde plaat “Downtown” zijn beland.

Samen met bassist Jamie Aston en drummer Jamie Smucker brengt Joe Olnick zijn composities op elektrische gitaar. De zeven uitsluitend instrumentale nummers op “Downtown” lijken soms wel uit jamsessies te zijn ontstaan, maar in tegenstelling tot gelijkaardig werk van andere instrumentalisten krijgen we hier geen eindeloos uitgesponnen nummers waarin de gitarist zijn expertise op het instrument breed tentoon wil spreiden. Bij het einde van de laatste track bereikt de ‘Joe Olnick Band’ nog net niet het half uur totale speelduur voor deze plaat.

De albumtiteltrack “Downtown” staat helemaal vooraan op het schijfje en dat nummer krijgt u van ons ter kennismaking aangeboden op bijgaande video. Het daarop volgende “Philadelphia Moonlight” wordt in twee versies op deze plaat geplaatst als ‘Part One’ en ‘Part Two’. Dit is naar ons gevoel het vlotst in het gehoor liggende melodietje op deze cd met zijn aanstekelijke groovy gitaarriff en repetitieve klanken.

Het nummer “Food Truck” houdt het midden tussen jazz en funk en in het sfeervolle “Parkside” zitten er zelfs elementen uit de reggaemuziek, naast een sober stukje Hammondorgel in de instrumentatie. “Rush Hour” is bovendien aan werk van ‘Pink Floyd’ herinnerende pop- en rockmuziek en de korte afsluiter “Sports Complex” neigt zelfs naar de door chaotische gitaarklanken gedomineerde punkrock.

Heel lang kunnen we niet blijven luisteren naar dergelijke louter instrumentale muziek, want daarvoor zijn we nog altijd te zeer gesteld op vocaal werk, maar het half uurtje luisteren naar “Downtown” van de ‘Joe Olnick Band’ weten we al bij al toch wel vrij gemakkelijk te verteren.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video