JD & THE STRAIGHT SHOT – GOOD LUCK AND GOOD NIGHT

 


Jim Dolan is de JD in de bandnaam ‘JD & The Straight Shot’ en ‘The Straight Shot’ zijn gitarist Marc Copely, bassist Byron House, violiste Erin Slaver en drummer Shawn Pelton, stuk voor stuk topmuzikanten die in het verleden meespeelden op platen van de grootste artiesten in de wereld van de country- en Americana-muziek.

De in 2000 opgerichte en in New York City gebaseerde groep heeft op 8 november 2017 nog het voorprogramma gespeeld tijdens het optreden van ‘The Doobie Brothers’ in Vorst Nationaal en deze week hebben ze hun zesde album boven de doopvont gehouden. De tien tracks tellende cd kreeg de titel “Good Luck And Good Night”, maar hoeft zeker niet als een afscheidsalbum beschouwd te worden.

Integendeel, ‘JD & The Straight Shot’ staan steviger dan ooit tevoren in hun muzikale schoenen en dat laten ze al meteen horen in de mooie openingstrack” Redemption Train”. Er werd ook al een single getrokken uit dit album met de song “Shambala”, een cover van een nummer van de Amerikaanse rockgroep ‘Three Dog Night’ uit hun album “Cyan” uit 1973.

‘JD & The Straight Shot’ speelt al hun muziek op akoestische instrumenten zoals gitaren, banjo, fiddle en accordeon. Jim Dolan en violiste Erin Slaver zingen ook vaak harmonieus samen, zoals in de nummers “Ballad Of Jacob Marley”, het swingende “Moonlight”, het over een intrigerende verboden maar passionele liefde verhalende “I Know You Know I Know” en het als een Ierse folktraditional klinkende “Run For Me” (zie video).

In de albumtiteltrack “Good Luck And Good Night” duikt plots een heus kinderkoor op dat gospelgewijs het refrein van deze song zingt. Het vioolspel van Erin Slaver blijkt toch wel cruciaal te zijn voor de nummers op deze plaat, want de zangpartijen van de vocaal vrij beperkte Jim Dolan zijn op zich niet sterk genoeg om de liedjes alleen te dragen. Vooral in de ballad “Tonight” zijn deze twee elementen bepalend voor de kwaliteit van de song.

Zoals wel vaker het geval is, werden de twee mooiste nummers voor het einde van de plaat bewaard. “It’s Your World Now” is een catchy song van ‘The Eagles’ uit hun in 2007 verschenen album “Long Road Out Of Eden” die ‘JD & The Straight Shot’ hier in pure smartlapstijl brengen. Afsluiter “Never Alone” wordt door de ganse groep samen in a capella-stijl gezongen met enkel begeleiding van fingerpicking door Erin Slaver op haar fiddle en het ritmische handgeklap van de overige bandleden.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Man In The Moon Records

video