GAVIN SUTHERLAND – WIRELESS CONNECTION

‘I feel a wireless connection between me and you, right now I’m getting good reception, yeah, the signal is coming through!’: deze zinnen sieren de cover van “Wireless Connection”, het nieuwe album van de Schotse Brit Gavin Sutherland, ooit deel uitmakend van de formatie ‘Sutherland Brothers & Quiver’. Samen met zijn oudere broer Iain en de begeleidingsgroep ‘Quiver’ scoorde hij in 1972 een hit met het later door landgenoot Rod Stewart gecoverde “Sailing” en met de song “Arms Of Mary” tekenden ze zelf voor een grote wereldhit in 1976.

“Wireless Connection” is samengesteld uit twaalf nieuwe eigen composities van Gavin Sutherland. Het album komt er tien jaar na zijn eerste soloplaat “Diamonds & Gold” uit 2007 die liedjes bevatte die hij in de vijftien voorafgaande jaren had gecomponeerd. Twee verdere soloalbums volgden daarna met “Tango At The Lost Café” en “A Curious Noise”.

Een veelschrijver van songs is deze nu 66-jarige Schot dus zeker niet, maar de liedjes die hij nu gecreëerd heeft voor dit nieuwe album mogen er stuk voor stuk absoluut wel zijn. De benaming ‘meesterwerk’ is hier voor deze plaat misschien wel beter dan ooit op zijn plaats. Met een heel arsenaal aan instrumentalisten werd “Wireless Connection” begin dit jaar in een studio in Edinburgh, Schotland opgenomen.

Gavin Sutherland brengt een aantal heerlijke, soms intimistische folksongs waarvan wij er enkele wat nadrukkelijker in de kijker willen plaatsen. Zoals bijvoorbeeld openingstrack “Peggy Told Me”, het bluesy “Blueberry Wine” of het zachte “Stolen Dream”, een Dylaneske song met knap accordeonwerk van Carl Damiano.

We krijgen hier na het door blazers geïntroduceerde folknummer “Microgroove” ook een hernieuwde bewerking van de song “After The Storm” die ook al op zijn eerste plaat “Diamonds & Gold” stond. Andere vermeldenswaardige nummers uit deze cd zijn “Old West Road”, bluestrack “Monkeys And Trees” en het als een beekje voortkabbelende “The Thistle And The Rose” met alweer zeer mooie klanken van accordeon en mondharmonica. De spreekwoordelijke ‘crème de la crème’ bevindt zich echter helemaal achteraan op deze cd met het samen met Debi Doss gezongen prachtlied “Show Mercy” en het zachtjes walsende slotnummer “The Nightbird’s Song” waarin Katie Morley voor de vrouwelijke zangpartij heeft gezorgd.

We kunnen via de nummers op “Wireless Connection” vaststellen dat Gavin Sutherland nog steeds een begenadigde songschrijver is die ondanks zijn leeftijd nog altijd over een loepzuivere stem beschikt. Deze mooie plaat kunnen we dan ook warm ter beluistering aanbevelen voor de komende duistere winteravonden, waarbij de liedjes voor een gezellige sfeer in uw huiskamer zullen zorgen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: MIG-Music

video