DANNY BLUE & THE OLD SOCKS - BACKYARD DAYS

Ik zal maar meteen toegeven dat ik deze EP een aantal dagen onaangeroerd heb laten liggen, toen ik ‘m binnenkreeg. Teveel andere dingen te beluisteren? Even geen zin? Niet meteen kapot van de hoes? Wie zal het zeggen. In elk geval, toen ik even later een link toegestuurd kreeg naar de clip die bij de vooruitgestuurde single “King of the Trashcan” en ik die clip bekeken had, was ik een beetje van de kaart en boos op mezelf, want wat ’n nummer is me dat? Mooie clip ook en vanaf toen zat er dus niks anders meer op dan een uitgebreid inhaalmanoeuvre op te zetten en zo geschiedde: de voorbije anderhalve week ben ik met geen andere muzikale begeleiding onderweg geweest dan deze vijftracker. Die is van de hand van een piepjong viertal uit Antwerpen of daaromtrent. Piepjong, zo zien ze er alleszins uit en, omdat ik er nu al van overtuigd ben dat deze knappe het helemaal gaan maken, som ik even hun namen op: Sam De Nef zingt en speelt gitaar. Dat doet ook Robin De Clerck, al houdt die z’n stem kennelijk liever op de achtergrond, net als bassist Rint Mennes en drummer Denis -Danny Blue - De Meester.

Die single, daar had ik het al even over, en toen ik hem voor ’t eerst hoorde, via de clip, dacht ik onmiddellijk aan de jonge Jonathan Richman: het stemgeluid zit in de buurt en vooral, die opgewekte, beetje tongue-in-cheek zang en dito tekst, voeren me onwillekeurig naar de vroege jaren ’70 van vorige eeuw. Dat beterde niet -voor zover dat moest-, toen ik later opener “6 ft Tall Baby” hoorde: hier is de gelijkenis que stem nog treffender. Vind ik, en kennelijk is de platenfirma -ook weer niet geheel toevallig Starman Records, een kwaliteitslabel op zich- het daarmee eens, want ook zij verwijzen naar Britpop. “Be With Me” straalt wat meer lo-fi uit, maar de wat lijzige zang contrasteert hier fijn met de glittergitaar en de knappe nanananana-koortjes. “Mascara” doet me dan weer aan The Kooks denken, al kan dat volledig aan mij te wijten zijn en afsluiter “Belgian Venice” heeft, ook weer dat wat mysterieuze en tegelijk zorgeloze dat echte goeie pop zo onweerstaanbaar maakt.

Dat maakt allemaal samen een redelijk zwaar totaal voor een beginnende band. Perfect is dit allicht nog niet, maar als die kerels heel veel blijven spelen wacht hun een geweldige toekomst. Als ze er maar in slagen het aanstekelijke enthousiasme en het spelplezier dat ze nu uitstralen, te behouden.

(Dani Heyvaert)

 

woensdag 8 november - 20:00
Kavka - Oudaan 14 - 2000 Antwerpen


 

Artiest info
   
 

label: Starman records!

video