JW ROY & THE ROYAL FAMILY – A ROOM FULL OF STRANGERS

J(an) W(illem) Roy is een 49-jarige Nederlandse singer-songwriter die twintig jaar geleden in 1997 op plaat debuteerde met het Engelstalige album “Round Here”. Nadien heeft hij een aantal platen in het Nederlands en in het Brabants uitgebracht met daar tussenin ook een paar Engelstalige cd’s. Zijn gehanteerde muziekstijl hoort tot het Americana en Alt.Country-genre en in het verleden heeft hij ook al een aantal keren een beroep gedaan op Nederlandse collega-musici om zijn liedjes op te nemen.

Zo ook nu weer op zijn allernieuwste release die “A Room Full Of Strangers” als titel heeft gekregen. Van de twaalf songs die hij voor deze elfde plaat schreef, zijn er vijf liedjes die hij in duetvorm presenteert. De bekendste naam in dat rijtje van gastvertolkers is die van country- en popzangeres Ilse DeLange (nu bij ‘The Common Linnets’) die samen met JW Roy het nummer “We’re Still Here” tot één van de beste tracks van dit nieuwe album heeft gerealiseerd.

Andere duetten zijn er in “Broke Brothers”, een emotievolle ode aan zijn onlangs overleden vader die JW Roy samen met zijn broer Jeroen Roy zingt, “Keep It Simple” met rockzangeres Lea Kliphuis (zie video), “Kind Of Blue” met Michael Prins, de ‘Beste Singer-Songwriter van Nederland’ in 2013 en “Riddle Of The Sands” waarvoor het folkduo ‘Tangarine’ (de tweeling Sander en Arnout Brinks) met hem in de studio is gedoken.

Ook in de emotionele slotsong “The Big Chief” neemt JW Roy op eerbiedwaardige wijze afscheid van zijn vader die hij altijd bewonderde en die hem altijd sterk gesteund heeft bij de ontwikkeling van zijn muzikale carrière. Zijn vaste begeleidingsband ‘The Royal Family’ bestaat uit bassiste Judith Renkema, pianist Roel Spanjers, gitarist Cok van Vuuren en drummer Rob Wijtman. Zij zorgen voor een professionele orkestratie rond de verhalende liedjes die JW Roy voor dit prachtige nieuwe album heeft gereserveerd.

We vertelden eerder al dat hij zijn nummers ook in het Nederlands en Brabants brengt, maar deze Engelstalige songs krijgen toch duidelijk onze voorkeur. Opener “Blue Sunrise”, het bluesy “Don’t Walk Out On Me”, het aan Townes Van Zandt-schatplichtige “To Live Is To Fly” en de heerlijke soulballad “All Of My Dreams” zullen ook u daarvan kunnen overtuigen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Royal Family Records

video