THE GREAT CRUSADES – UNTIL THE NIGHT TURNED TO DAY

Op de achterzijde van het cd-hoesje zien de vier heren van de Amerikaanse formatie ‘The Great Crusades’ uit Chicago er eerder uit als een stelletje bankbedienden, in een keurig drieledig en piekfijn afgeborsteld kostuum gestoken en met obligate das. Maar na de beluistering van hun nieuwste, negende album “Until The Night Turned To Day” weten we wel beter: dit kwartet brengt nog altijd rootsrockmuziek van de bovenste plank en dat al sinds twintig jaar toen ze in 1997 op plaat debuteerden met hun album “The First Spilled Drink Of The Evening”.

Ook de live optredens van ‘The Great Crusades’ genieten al gedurende twee decennia van een uitstekende reputatie door een twee uur durende show die elke aanwezige muziekliefhebber door het dansen en rondhuppelen badend in het zweet zal achterlaten. Anno 2017 bestaat deze band nog steeds uit zijn vier originele oprichters: frontman en songschrijver Brian Krumm (zang en gitaar), Brian Leach (keyboards en gitaar), Brian Hunt (basgitaar) en Christian Moder (drums en keyboards).

De charismatische Brian Krumm heeft een zeer herkenbare en typische stem als een klok: krachtig bij de stevige rocksongs en wat schor en zeemzoet klinkend bij de schitterende ballads die ook nu weer op deze nieuwe plaat terug te vinden zijn. “Until The Night Turned To Day” volgt op het in 2014 verschenen album “Thieves Of Chicago” dat hun eerste release voor platenlabel ‘Blue Rose Records’ was. Voor de opname van de nieuwe cd werden ze in de studio bijgestaan door drie gastmuzikanten: Brian Wilkie op pedal steel, Jake Brookman op cello en zangeres Katie Todd in een duet met Brian Krumm bij de poëtische pianoballad “Gutter Punks”.

Zoals net al aangegeven, wisselen de rock- en countryrocksongs zich op deze plaat vlotjes af met soms adembenemend mooie countryballads. In totaal elf nieuwe nummers en zo’n vijftig minuten puur luistergenot met als uitschieters “Only Took A Minute Not To Say Good Night” (zie onze favoriete track op bijgaande video), gitaarrocker “Little Crown” en het al even catchy rockende “King Of The Altered States” dat een stevige sneer is naar de huidige controversiële president van de USA. Verder willen we ook nog even wijzen op het akoestisch gebrachte, folky lied “If I Changed My Mind”, bluesrocker “Last Dying Wish” en de albumafsluiter “Petrified”, een mooie countryballad met een huilende pedal steelgitaar en een emotioneel klinkende zangpartij van Brian Krumm.

‘The Great Crusades’ verdienen zonder meer een plaatsje naast andere misschien meer bekende alt.country- en rootsrockgroepen zoals ‘Cracker’, ‘Son Volt’, ‘Uncle Tupelo’, ‘Wilco’ of ‘The Jayhawks’. Ik kan hier dan ook alleen maar warm aanbevelen dat u zich eens de moeite getroost om naar deze nieuwe plaat en naar hun vorige werk te gaan luisteren. We zijn er rotsvast van overtuigd dat u zich daarna snel bij de fans van dit kwartet zal gaan aansluiten.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
distr.: Sonic RendezVous

video