QUIET HOLLERS – AMEN BREAKS

 

Eén van de platen die me het meest aangenaam verrast hebben in de voorbije jaren was het titelloze album van de Amerikaanse indie rockformatie ‘Quiet Hollers’ uit Louisville, Kentucky. In 2015 mocht ik die plaat voor ‘Rootstime’ recenseren en belandde prompt in mijn top 10 van dat jaar. Het kwintet metShadwick Wilde (zang en gitaar), Jake Hellman (basgitaar), Dave Chale (drums), Jim Bob Brown (piano en orgel) en Aaron West (viool) verbaasde ons toen door de zeer hoge kwaliteit van deze opvolger voor het in 2013 verschenen debuutalbum “I Am The Morning”.

Shadwick Wilde had daarvoor in 2010 met “Unforgivable Things” ook al een soloplaat uitgebracht, maar hij verkoos daarna om zijn muzikale carrière met de band ‘Quiet Hollers’ verder te zetten. Nu ligt hier het derde album “Amen Breaks” van deze formatie rondjes te draaien in de cd-speler. Deze plaat moet de definitieve bevestiging voor de groep gaan vormen en hun internationale doorbraak helpen bewerkstelligen.

De elf liedjes op dit album werden allemaal door Shadwick Wilde gecomponeerd en hij nam samen met drummer Dave Chale eveneens de rol van producer waar. In de opnamestudio werd ook gebruik gemaakt van een driekoppig strijkersensemble en blazerswerk van Drew Miller op fluit is te horen in het nummer “St. Valentine’s Boys” (zie video), terwijl Craig Tweddell zijn ding doet op trompet bij het nummer “Broken Guitar”.

Het werk van ‘Quiet Hollers’ doet ons af en toe denken aan gelijkaardige bands als ‘Fleet Foxes’, ‘The National’ en ‘Band Of Horses’, maar deze groep beschikt toch vooral over een heel eigen karakter. Openingstrack “The Path” grijpt de luisteraar al meteen bij het nekvel en dat wordt daarna netjes verder volgehouden in de liedjes “Broken Guitar”, “Funny Ways” en “St. Valentine’s Boys”.

De eerste single die uit “Amen Breaks” werd getrokken is het nummer “Medicine” dat gaat over de medicatie die iemand moet nemen in de harde strijd tegen zijn mentale ziekte vol angsten en depressies. Gelukkig voor Shadwick Wilde is de song gebaseerd op een fictief probleem en wil hij met dit liedje de vele mentaal zieke patiënten een hart onder de riem steken. Andere sterke nummers op deze plaat zijn het melodieuze “Dear Richard”, het melancholisch gebrachte “Wheel” en de heerlijk georkestreerde albumtiteltrack “Amen Breaks” die als afsluiter gebracht wordt.

Rootsrock, alt.country, Americana en popmuziek wisselen elkaar vlotjes af op de tracklijst van “Amen Breaks”. Het kwintet ‘Quiet Hollers’ komt eind oktober-begin november naar Nederland voor een uit acht optredens samengestelde tournee. Mogen wij u hier het bijwonen van één van deze optredens warm aanbevelen, want deze formatie zou binnen een paar jaar wel eens zó groot kunnen worden dat u een zeer hoge ticketprijs zal moeten betalen om ze aan het werk te zien in grote zalen en stadions.
(valsam)

 Artiest info
Website  
 

Label: Excelsior Recordings

video