EOIN DILLON - PONDELORUM

Als de naam Eoin Dillon u niet meteen iets zegt, dan bent u ofwel geen liefhebber van de Ierse hedendaagse folk, ofwel geen lezer van kleine lettertjes in CD-boekjes. Hoe dan ook: Eoin Dillon was mede-oprichter van de grootste Ierse folkgroep, die we de voorbije decennia konden meemaken. Hij is met deze “Pondelorum” aan zijn derde CD toe en hoewel de plaat baadt in klassieke invloeden, gooit ze tegelijk ook zowat alle conventies overboord.

Om te beginnen, is er de manier waarop de plaat uitgegeven is: een heel leuk boekje, met mooie tekeningen -maar ook veel blanco ruimte, en verhalen in het Frans en Engels, waar je slechts met moeite een touw kunt aan vastknopen. Daarnaast is er de cast: naar Eoin zelf, werken niet minder dan zestien muzikanten mee aan wat je een suite in tien delen zou kunnen noemen. Heel eigenzinnige nummers, ongebruikelijk ingekleed met klavecimbel, trombone, djembé en sax, maar net zo goed traditioneel vormgegeven met fiddle, bouzouki, en harp. Enoveral omheen: de piepen van Rein zelf, natuurlijk.

Zo kan een reel “Hugo Chavez” getiteld zijn, is er een nummer over “Marina’s kitchen”; luidt de titel van een ander nummer “I Shot The Donkey” en eindigt de plaat met een magistrale “Swan Song”. Binnen al die variatie aan nummers en instrumenten is en één constante en dat is de ontiegelijk hoge kwaliteit van de composities: niet één nummer kun je als “iets minder” opzijschuiven, want alles staat werkelijk op hemelhoog niveau.

Zoiets kun je alleen, als je een echte meeste bent, alles al meegemaakt hebt, niet in eindeloze herhaling wilt vervallen en tenslotte een wat vreemde geest in je hoofd hebt zitten, zo eentje die je influistert, dat je vooral altijd en overal je eigen zin moet doen. Deze plaat is weliswaar aan de traditionele Ierse folk verwant, maar ze geeft er een heel eigen draai aan en zou wel eens de voorbode kunnen zijn van een nieuwe muzikale beeldentaal binnen een eeuwenoud genre. Heerlijk om beluisteren!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
distr.: Xango

video