B3 – GET UP! LIVE AT THE A-TRANE

Om deze albumrecensie te beginnen moeten we al meteen verduidelijken dat de groep die zich ‘B3’ noemt, eigenlijk uit vier leden bestaat. Het Berlijnse jazzrockkwartet werd samengesteld door Andreas Hommelsheim op Hammondorgel B3 (vandaar dus de groepsnaam) en keyboards, met zanger-gitarist Ron Spielman, bassist Christian Krauss en drummer Lutz Halfter.

Dat jazz- en rockmuziek niet hand in hand zouden kunnen samengaan is één grote mythe. Dit viertal levert daarvan het duidelijke bewijs op hun live opgenomen album “Get Up!”. Die live opname gebeurde op 17 en 18 maart van dit jaar in de internationale jazzclub ‘The A-Trane’ in Berlijn. ‘B3’ brengt tien composities van Andreas Hommelsheim tijdens deze live show.

Daarbij zijn enkele nummers die eerder als jamsessies mogen worden beschouwd en dus ook qua tijdsduur behoorlijk uitgelopen zijn. Openingstrack “Let The Good Times Flow” haalt zo bijna de volle 7 minuten, terwijl “Tired Caravan”, “My Day My Jazz” en “Blues Etude” pas na ruim 8 minuten afsluiten. De knap gearrangeerde ‘fusion’-jazzsound van dit kwartet is zeer dynamisch en groovy met voldoende ruimte voor melodie en dansbaarheid.

Zowel de fans van jazzmuziek als de liefhebbers van de rocksound zullen op deze plaat zeker hun gading kunnen vinden. Rock is absoluut de kern van de swingende albumtiteltrack “Get Up!” (zie video) met sterk sologitaarspel van Ron Spielman die niet op elke track als zanger optreedt. Het nummer “Shir’s Dream” is opgedragen aan Hommelsheim’s dochter Shir die naar Columbië verhuisde om daar haar droom te gaan verwezenlijken door er intensief met paarden te gaan werken.

‘B3’ heeft voorafgaand aan deze live plaat ook twee studioalbums uitgebracht met “Back To My Roots” van begin 2014 (zie recensie ), gevolgd door “Memories In Melodies” uit 2015. Dat Andreas Hommelsheim in zijn lange muzikale carrière ook heel wat muziek voor films en series heeft geschreven, kunt u ook op dit nieuwe live album in enkele nummers terug horen, zoals in “Tired Caravan” en “My Day My Jazz”, naast het Knopfleriaanse gitaarspel in het melancholische slotnummer “Moonlight Drizzle”.

(valsam)

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding
:B3
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

Artiest info
Website  
 

Label: Blackbird Music

video