QUEENS OF FADO, THE NEXT GENERATION - VARIOUS ARTISTS

Dat ze bij het Engelse ARC-label de jongste tijd erg sterk bezig zijn, kon u in deze kolommen al geregeld lezen en deze nieuwe verzameling zal aan die vaststelling alvast geen afbreuk doek. Dat ze daar bij ARC in fado geïnteresseerd zijn, is enerzijds niet meer dan normaal, maar anderzijds ook wel de moeite van het noteren waard. in 2011 en 2012 brachten ze op twee cd’s een hoogst beluisterbare collectie songs van de allergrootste stem uit de fado, Amàlia Rodrigues samen en vorig jaar was er “New Queens of Fado”, waarop dames als Mariza, Ana Moura, Cristina Branco, Misia en Maria Ana Bobone in het zonnetje geplaatst werden.

Waar die dames de eerste generatie erfgenames van Amàlia genoemd kunnen worden, zijn op deze “Next Generation” de iets jongere opvolgsters aan de beurt. Voor wie het wereldje een beetje volgt, zijn namen als Cuca Roseta, Yolanda Soares en Gisela João natuurlijk bekend, maar misschien is dat iets minder het geval voor Carminho, Raquel Tavares of Carla Pires. Die krijgen, net als alle andere artiesten hier, twee nummers op deze vriendelijk geprijsde kennismakingscompilatie.

Voor ondergetekende, zijn enkel Claudia Aurora en Joana Rios nieuwe namen en ik moet zeggen dat ze perfect in het op zich al fijne rijtje passen, zodat ik deze CD bij deze ten zeerste mag aanbevelen aan al wie nog niet even lang als ik met fado bezig is. Voor anderen: het is een prima verzameling muziekjes, die een leuk overzicht bieden. En voor de prijs van minder dan tien euro krijg je bijna een uur goeie fado. Kun je die kans laten liggen? Ik dacht het niet….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: ARC Music

video