JANE’S ADDICTION – ALIVE AT TWENTY-FIVE / RITUAL DE LO HABITUAL (CD + DVD)

‘Jane’s Addiction’ voorstellen is wellicht een overbodige zaak voor de echte muziekkenners, maar een korte opfrissing van het geheugen is misschien toch wel nog op zijn plaats. Deze Amerikaanse rockgroep werd in 1985 opgericht in Los Angeles en bestaat sindsdien uit leadzanger Perry Farrell, gitarist Dave Navarro, bassist Chris Chaney en drummer Steven Perkins.

Hun titelloze debuutplaat “Jane’s Addiction” verscheen in 1987 en zorgde er voor dat de groep meteen bij een groot platenlabel kon tekenen. ‘Warner Bros’ bracht algauw twee nieuwe albums op de markt met “Nothing’s Shocking” uit 1988 en “Ritual De Lo Habitual” uit 1990. Het rockkwartet groeide al snel uit tot een echte cultgroep in de wereld van de alternatieve rock en ‘Jane’s Addiction’ werd een iconische topformatie in de hele wereld, vooral door de elementen uit heavy metal, punkrock en progressieve rockmuziek die ze in hun sound verwerkten.

Toch was het amper één jaartje later in 1991 al over toen ze een afscheidstournee besloten met een split, die eventjes ongedaan werd gemaakt in 1997 toen ‘Red Hot Chili Peppers’-bassist ‘Flea’ de originele ‘JA’-bassist Eric Avery verving tijdens een wereldtournee, waarna alles weer stil viel. Een tweede reünie volgde in 2001 en leidde tot de release van een derde album “Strays”. Daarna duurde het tot 2008 toen de bandleden zich nog maar eens herenigden voor de opname van een vierde plaat die “The Great Escape Artist” als voor de band zeer toepasselijke titel kreeg. Vorig jaar kreeg ‘Jane’s Addiction’ dan een verdiende nominatie voor de ‘Rock & Roll Hall Of Fame’.

27 jaar na de release van hun best verkopende album “Ritual De Lo Habitual” heeft de groep nu een live opgenomen versie van alle songs van dit album uitgebracht, samen met een 90 minuten durende dvd van hun dynamische live optreden voor 15.000 fans in het ‘Irvine Meadows Amphitheater’ in Irvine, Californië. Op de video bij deze recensie kunt u de groep aan het werk zien en horen in “Been Caught Stealing”, een track van dit album. In totaal krijgen we dertien nummers aangeboden, zijnde de integrale tracklijst met negen songs van “Ritual De Lo Habitual”, aangevuld met vier van de bekendste hits van ‘Jane’s Addiction’: “Mountain Song”, “Just Because”, “Ted, Just Admit It…” en “Jane Says”. Vermeldenswaardig is zeker ook het gastoptreden van ‘Foo Fighters’-drummer Taylor Hawkins tijdens het nummer “Three Days”.

Het mag duidelijk zijn dat dit unieke document “Alive At Twenty-Five – Ritual De Lo Habitual” in de eerste plaats voor de trouwe fans van ‘Jane’s Addiction” is bedoeld, maar het is zeker ook een zeer geschikt middel om een nieuwe generatie van rockmuziekliefhebbers kennis te laten maken met de sound en de live reputatie van dit viertal.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

Label: Cleopatra Records

video