LEVI CUSS – JUST BELOW RADIO Vol. 1 & Vol. 2

Toen Levi Cuss in 2013 zijn debuutalbum “It’s War” uitbracht, was de respons daarop van de muziekrecensenten eerder matig te noemen. Ook de daarop volgende plaat “Night Thief” uit 2014 geraakte nooit echt tot op onze radar. Die platen waren goed, maar niets speciaals of opvallends. Het moet als een belangrijke inspiratie- en motivatiebron gewerkt hebben op deze muzikant uit Red Deer County, Alberta, Canada, want de opvolger die hij drie jaartjes later de wereld instuurt is zeker wel opvallend.

Niet in het minst omdat hij de acht eigen composities netjes over twee schijfjes heeft verdeeld. “Just Below Radio Vol. 1” en “Just Below Radio Vol. 2” zijn de twee ep’s die door de Canadese gitarist Steve Dawson werden geproduceerd in zijn ‘The Henhouse Studio’ in Nashville, Tennessee. Dawson speelt ook mee op akoestische en elektrische gitaren en op pedal steel bij de liedjes op deze cd’s. Justin Amaral op ‘Vol.1’ en Geoff Hicks op ‘Vol.2’ zorgen voor drums en percussie, terwijl William Moore op basgitaar en Chris Gestrin op piano en orgel meespelen op beide schijfjes.

De behoorlijk zwaar bebaarde Levi Cuss brengt zijn songs op een eerlijke ‘recht-voor-de-raap’-wijze en schuwt in zijn songteksten het gebruik van humor en emoties niet. Een song als “One Night Stand” verhaalt over het absurde karakter van al die ‘internet dating’-websites, terwijl hij in “Blew It All Away” de liefde en het pijnlijke verlies ervan op emotioneel beladen wijze bezingt.

De muziek die Levi Cuss bij deze tracks brengt, bestaat uit een mix van blues, folk en country rock en alles wordt behoorlijk minimalistisch, zonder enige franjes en glitter, vrij sober georkestreerd. De pedal steelgitaar die Steve Dawson bespeelt is vooral dominant aanwezig in het nummer “Hardwood” en in de knappe countryballad “Blew It All Away”, terwijl de bluesgitaar een hoofdrol krijgt toebedeeld in “The Hunt” en in “Junction 21”. De meest uptempo rockende track is “Shoreditch High” en dat is meteen ook ons favoriete nummer uit deze twee ep’s van Levi Cuss.

(valsam)

CD-RELEASE: 3 NOVEMBER 2017

Artiest info
Website  
 

CD Baby