RYNE DOUGHTY – DATE NIGHT

Ik had tot op heden eigenlijk nog nooit van de Amerikaanse singer-songwriter Ryne Doughty gehoord, ondanks het gegeven dat hij zijn titelloze debuutplaat al in 2009 op de wereld heeft losgelaten. Hij is een vertolker van folk-, rock- en Americana-liedjes en hij deed dat sinds 2009 ook nog op twee andere albums: “To The Factory” uit 2011 en “Under The Willow Tree” uit 2013.

Maar zoals gezegd verschijnt deze muzikant uit Des Moines, Iowa nu pas op onze muzikale radar met zijn nieuwste en dus vierde plaat “Date Night”, een album waarop hij negen eigen composities heeft verzameld en dat hij zelf samen met bassist Jon Locker heeft geproduceerd tijdens de opname in een studio in zijn thuisstad.

Daarvoor heeft Ryne Doughty de hulp gekregen van een hele reeks sterke instrumentalisten die de orkestratie bij de liedjes mooi hebben verrijkt. Zijn rustgevende baritonstem klinkt heel leuk in de uptempo gebrachte openings- en albumtiteltrack “Date Night” (zie video). Dat zijn vele live optredens in thuisland Amerika vol energie en overtuiging steken, kunnen we horen in enkele volgende tracks op deze cd. “Pickled Pieces” met Ryne Doughty op banjo, het bluesy “Crossing The River” en de folky gitaarballad “Sick & Tired” wijzen op de diversiteit in de liedjes die deze singer-songwriter componeert.

De dynamische countryrocksong “If I Had To” heeft alles in zich om een hit-in-wording te zijn, terwijl “No Good At Love” hiermee door ons als beste en favoriete song van “Date Night” wordt uitgeroepen. Zijn finger-picking gitaarspel begeleidt hem in het akoestisch gebrachte nummer “Sway”, waarna probleemloos op bluesrock wordt overgeschakeld voor de song “Some Good, Some Bad”. Aan het einde van dit amper 28 minuten durende album krijgen we nog een sterk staaltje van zijn kunnen in de song “Leaf” waarbij zus Jordi Doughty voor knappe harmony vocals zorgt.

Indien artiesten als Donavon Frankenreiter en Jack Johnson wereldberoemd mogen worden met hun ‘feel good’-liedjes, dan zou deze Ryne Doughty zeker een plaatsje naast deze sterren toekomen, want de leuke songs op “Date Night” verdienen zonder meer een zo groot mogelijk luisterpubliek te krijgen.

(valsam)

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video