THE WYNNTOWN MARSHALS - AFTER ALL THESE YEARS

 

Voor het minder bekende rootstalent zocht ik de laatste jaren afwisselend in uithoeken van Canada en de Verenigde Staten. Dat dit talent ook veel dichter bij huis is te vinden, bewijst het uit het Schotse Edinburgh afkomstige The Wynntown Marshals en dat deze band steeds meer met een opmars bezig lijken te zijn binnen het Americana genre, is meteen duidelijk met het beluisteren van hun nieuwste album, "After All These Years" die hoogtepunten bevat uit die eerste tien jaar van hun bestaan.

The Wynntown Marshals is de opvallende naam van een band die een paar jaar geleden nog als een incarnatie van The Sundowns in 2005 met het album "Calabasas" een prachtige countryrock-plaat afleverden. Alleen frontman en zanger Keith Benzie (gitaar, harmonica) is gebleven en na een aantal veranderingen in hun ritmesectie in 2012 was de band uitgegroeid tot een hecht kwartet met naast bandleider, songwriter, gitarist en zanger Keith Benzie, gitarist Iain Sloan (gitaren, pedal steel, resonator, backing vocals), Murdoch MacLeod (basgitaar, vocals) en Kenny McCabe (drums, backing vocals). Richie Noble op keyboards kwam in 2014 bij de band aansluiten om aan nieuwe songs te werken voor het album "The End Of The Golden Age", dit onder toedoen van producer Andrew Taylor, die dan ook met deze plaat zorgde voor hun debuut bij het Blue Rose label.

The Wynntown Marshals verrasten een viertal keren met hun vorige studioplaten, het titelloze ep-debuut uit 2008, de pure Americana sound van het album "Westerner" uit 2010, "The Long Haul" (2013) met een mix van alt-country, countryrock en frisse gitaarpop, maar wisten het grote publiek nooit te bereiken en "The End Of The Golden Age" (2015) met meer een mix van countryrock uit de '70, gitaarrock met pop-elementen uit jaren '80 en de hedendaagse interpretatie van Americana, die als je het mij vraagt wel klaar is voor een groot publiek. Met dit laatste album zocht de band eerder een nieuwe richting, al heeft TWM het onderscheidend vermogen van de vorige gedaante van de band behouden. The Wynntown Marshals is in de pers al vergeleken met the Byrds, Flying Burrito Brothers, Poco, Son Volt, Jayhawks en Whiskeytown en Wilco in haar vroegere jaren. Dat is fraai vergelijkingsmateriaal, maar het vertelt maar een deel van het verhaal. Net als The Jayhawks en het vroege Wilco maakt TWM lekker in het gehoor liggende alt-country die de zon doet schijnen, maar de band voegt hier op fraaie wijze zeer uiteenlopende invloeden aan toe als the Stones, Neil Young en Tom Petty.

"After All These Years" is dan ook een 16 nummers tellend en 78 minuten durend verzamelalbum geworden. Van "Westerner" krijgen we "Snowflake", het meer melancholische "Thunder In The Valley" en de song die de band feitelijk beroemd maakte: "Ballad Of Jayne", een superieure Wilco-achtige cover van dat liedje van de metal-groep LA Guns. Van het album "The Long Haul" is de prachtige opener op deze compilatie het nummer "Low Country Comedown", een track die geïnspireerd is door de band's regelmatige reizen naar het continent. Het nummer "Tide" doet wat aan Crazy Horse denken. En naast het radiovriendelijke "Canada" is er ook plaats gevonden voor "Curtain Call".

Uit hun album "The End Of The Golden Age" horen we, "Being Lazy" dat geschreven is door Murdoch MacLeod en is zoals de titel laat vermoeden een luie, semi-akoestisch, rustige ballad met pedal steel en de one-man blazerssectie van Bruce Michie. En naast misschien wel de grootste uitschieter van deze plaat, "Red Clay Hill" met gastvocals van Hannah Elton-Wall (the Redlands Palomino Company) doet het nummer "Moby Doll" met zijn gitaarwerk, orgel en trompet aan Wilco denken. Het is een zes minuten durende jam die samen met de titeltrack wel voor een mooie keuze zorgen uit deze laatste plaat. Resterende songs zijn "The Burning Blue" en "11:15" hun live-favorieten, en gelukkig ook drie niet eerder verschenen nummers. "Your Time" en "Odessa" uit meer recente sessies en een herwerkte versie van "Different Drug" van het titelloze ep-debuut van de band uit 2008. Ja hoor dit is een prachtig compilatie album van The Wynntown Marshals geworden, waar je soms, lekker, gezellig kan bij wegdromen.

 


Artiest info
Website  
 

bandcamp

Label: Blue Rose
Distr.: Sonic Rendezvous

video