JOSH BIRDSONG – WHERE THE LIGHT BENDS (EP)

Het allereerste plaatje van de Amerikaanse singer-songwriter Josh Birdsong uit Nashville, Tennessee was een vijf liedjes tellend ep-tje van eind 2016 dat de titel “Simple Geometry” kreeg en meteen op meerdere lovende perskritieken mocht rekenen. Nu is er een opvolger voor die debuutplaat in de vorm van alweer een ep met daarop deze keer zes nieuwe nummers.

“Where The Light Bends” kwam eind augustus op de platenmarkt en zal Josh Birdsong hopelijk definitief op de kaart van de betere indie folkmuziek plaatsen. Dat deze jonge artiest over veel talent beschikt, wisten we al van zijn eerste worp en deze tweede cd bevestigt alleen maar ons vermoeden.

We krijgen vlot in het gehoor liggende melodieën en knappe songteksten die zijn songschrijverstalent alleen maar beamen. Het begint op deze plaat met de song “Complex Context”, de eerste single uit dit album met een repetitieve melodie van het pingelen aan een gitaarsnaar aan de basis. Dit nummer doet ons herinneren aan het werk van iemand als de Amerikaanse violist en singer-songwriter Andrew Bird die ook vaak met ‘loops’ werkt.

In het tweede nummer “The Sound Beneath The Static” komen de vocale capaciteiten van Josh Birdsong nog wat sterker tot uiting. Het tijdloze karakter van zijn liedjes wordt het best aangetoond in het zeer sfeervolle, poppy nummer “Cloud 8” dat volgens ons zeker voldoende kansen heeft om in de hedendaagse hitlijsten te belanden.

Vooraleer we aan de afsluitende albumtiteltrack “Where The Light Bends” toegekomen zijn, mogen we ook nog genieten van twee andere pareltjes die Josh Birdsong voor deze cd heeft gecomponeerd: het fragiele liedje “Too Much To Hold” en het door allerlei ‘loops’ knap georkestreerde “Artic Desert”. Alles lijkt klaar te zijn om een eerste volwaardige studioplaat van Josh Birdsong op te nemen en wij zullen u hier bij ‘Rootstime’ daarover zeker informeren als die klaar zal zijn voor een internationale release.

(valsam)

Artiest info
Website