DIG DEEPER – IN CENTRAL EUROPEAN TIME

De  Noorse band Dig Deeper bestaat dit jaar 7 jaar, en debuteerde in 2012 met de full length "August Afternoon", gevolgd door een 7” in 2014, "May 3rd" en "How You Spend Your Days" in 2015. Na de release van deze laatste plaat, werd de band omarmd door de critici en door de liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek, maar sindsdien was het stil. Aan deze stilte komt een einde met de release van "In Central European Time". Dig Deeper, opgericht door zanger /gitarist Einar Kaupang en met gitarist Øystein Braut (Electric Eye, Low Frequency in Stereo) in de gelederen, maakt alt.country en rock met lang uitgesponnen gitaarpartijen. Ook de nieuwe plaat van de band bevat weer een serie songs die een breed spectrum van de Amerikaanse rootsmuziek bestrijken en afwisselend raken aan het werk van War on Drugs, Grateful Dead, Neil Young en Israel Nash.

Terwijl het gros van de wereld rondom frontman Einar Kaupang verloren loopt in z’n dromen tijdens de nachtelijke uren, slijpt en schaaft hij geduldig aan z’n songs als Michelangelo aan z’n Piëta. Hij schrijft als het ware zijn songs in een traditie van Amerikaanse rootsmuziek, maar dan vanuit een Europees perspectief. Daarentegen voorziet Øystein Braut zijn geschreven songs vaak van politiek geëngageerde teksten.  En toch staat er geen noot teveel op "In Central European Time", en gaat geen enkele song gebukt onder een loden gordijn van gezochte geluiden, al zorgt Braut op deze plaat voor een variatie aan breed uitwaaierende, psychedelische gitaarlandschappen. De huidige line-up van Dig Deeper bestaat naast Kaupang en Braut verder uit Jørgen Knutsen (basgitaar) en Raymond Tungesvik (drums).

In de tijdloze bewoordingen van, zeg maar Dig Deeper's doorbraakplaat heeft Einar Kaupang het hier over verhalende songs,  zo gaat  het nummer "Stars Tonight (Have You Seen)" over een breder ongenoegen, over de rechtse politiek, met name het vluchtelingenbeleid in Noorwegen. Niet hun thuisland alleen komt aan bod, maar ook de politieke situatie in Europa, zoals in "Hey!" waarmee ze de mensen in Europa willen wakker schudden. Verder vormen de machtsverhoudingen tussen de Europese landen en de onderliggende spanningen als het ware de grote emoties in zijn Kaupang’s leven en songs.  Althans, zo komt deze zanger met zijn vertrouwde stem op je over. Al deze thema’s komen voorbij in uitermate gevoelig gezongen zinnen. Kaupang heeft van die emotionele zinnen die je op je borstkas kunt laten tatoeëren zonder bang te zijn dat ze ooit dateren. "Now, they’re just echoes of your own fear and doubts" hoor je in "Don’t Ask Too Much",  want antwoorden op belangrijke hedendaagse kwesties maken de mens onzeker. Øystein sleept de luisteraar met zijn gitaargeweld in dit nummer mee, terwijl Einar je mee neemt met zijn zang , waarbij de harmonieën de impact nog meer vergroten

De instrumentatie heeft nieuwe lagen gekregen, zowel in de breedte (méér gitaar) als in de diepte. Het is bijna ongelofelijk hoe soepel de losse elementen bij Dig Deeper in elkaar klikken en hoe natuurlijk en moeiteloos deze band alles laat klinken. "In Central European Time", dat alleen maar verschijnt als LP (zwart of roze), bevat slechts zes tracks, maar deze zijn goed voor ruim veertig minuten muziek, overrompelende rocksongs voor de monumentale momenten in het leven. Momenten waarop de zon na bakken regen eindelijk weer eens door de wolken breekt, en je mag baden in haar gloed. Zelfs War on Drugs maakt ze niet zo mooi. De band straalt een zelfverzekerdheid uit die hoort bij de status van deze Noorse band, misschien wel de belangrijkste band van dit moment in hun thuisland, en het materiaal op dit nieuwe hoogtepunt geeft er ook alle aanleiding toe. Laat Dig Deeper de komende jaren maar eens een festival headlinen bij zonsondergang, op en voor het podium zal tijdloosheid pijnlijk tastbaar worden.

Tracklist:
How Can I Be Certain (7:01)
Stars Tonight (Have You Seen) (4:03)
Don´t Ask Too Much (7:59)
Hey! (8:16)
The Ticket (3:35)
Sky Brown Sky (10:13)

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Alien Agency
distr.: Sonic Rendezvous

video