VALPARAISO - BROKEN HOMELAND

De mensen achter dit project, Hervé en Thierry Mazurel van het Franse gezelschap Jack The Ripper, zijn kennelijk nogal geïnteresseerd in meerdere kunstvormen en zo kwamen zij ooit in aanraking met de film “A Valparaiso” van de Nederlandse wereldcineast Joris Ives, die we bij ons vooral kennen van zijn formidabele “Borinage”. Valparaiso, de Chileense havenstad, waar die documentaire om draait, staat bij zeelui én reizigers als een soort mythische plaats bekend, een plaats waar zowel ontmoetingen plaatsvinden, als scheidingen ingezet worden. Je komt in Valparaiso aan, of je vertrekt er. Nu is dat in zowat alle havens het geval, maar Valparaiso heeft zijn ligging mee én de geschiedenis. Magellaan belandde er en de haven is zowat de vaste halte voor iedereen die van de Stille naar de Atlantische Oceaan vaart.

Dat beeld, die notie, lagen aan de basis van de keuze van de project- en groepsnaam; de Mazurel-broers wilden muziek maken met zowat elke artiest die hun pad kruiste, ongeacht hun afkomst of het genre dat zij beoefenen en ze haalden daartoe de geweldige gitarist Matthieu Texier van Les Hurleurs aan boord, samen met drummer Thomas Belhom van het Amor Belhom-duo én hun bandmaat, violist Adrien Rodrigue. Dat leidde oorspronkelijk tot “The Fitzcarraldo Sessions” -ook al naar een film genoemd, die van Werner Herzog uit 1982, met Klaus Kinski in de titelrol- en de CD “We Hear Voices” uit 2009, waarop samenwerkingen stonden met onder andere Stuart A. Staples van Tindersticks, Joey Burns van Calexico en Blaine L. Reininger van Tuxedomoon. Ook de geweldige zangeres Phoebe Killdeer van Nouvelle Vague was er toen bij, net als de hier ten onrechte zo goed als onbekende Dominique A. Beiden zijn ook nu van de partij en in feite is het concept van “Broken Homeland” hetzelfde als dat van toen: de broers en hun kompanen schreven muziekjes bijeen, die dan door gasten geïnterpreteerd worden.

Phoebe Killdeer mag de dans openen met “Rising Tides”, waarvoor ze assistentie krijgt van Giant Sand’s Howe Gelb, een mens, die uit het niets een song tot de zijne kan maken. Het duet werkt: de beide stemmen contrasteren prachtig en gaan net daardoor goed samen, zeker tegen de wat woestijn-achtige achtergrondmuziek. Gelb treedt helemaal op het voorplan in “The Allure of Della Rae”, een donkere, dreigende song vol verlangen en Phoebe Killdeer staat in de schijnwerpers op de titeltrack, dat haar helemaal op het lijf geschreven is en waar nostalgie en spijt in dikke lagen bovenop drijven. Verder zijn van de partij: de ongrijpbare punkdiva Shannon Wright, die “Bury my Body” tot één van de hoogtepunten van de plaat maakt, al zou je haar niet meteen herkennen, wegens erg rustig bezig….

Ook Rosemary Standley is er, de Frans-Amerikaanse zangeres van Moriarty en haar “Fireplace” is voornamelijk een prachtig parlando over vervreemding en ontmoeting en onmogelijkheid om elkaar ooit echt te kennen. Producer John Parish, jawel, die van PJ Harvey, brengt twee duetten: “Valpariso”, een mooie instrumental met Christine Ott en “The River” met Shannon Wright. Die Christine Ott kent u misschien niet, maar u moet haar beslist ontdekken: ze was jarenlang lid van de groep rond Yann Tiersen en is één van de weinige mensen, die de “Ondes Martenot” de baas kunnen. Dat is een heel oud elektronisch instrument, dat een beetje op de theremin lijkt en dat ook bij Zappa wel eens gebruikt werd. Erg boeiend.

Twee franstalige tracks ook: “Le Septième Jour” met vocalen van Julia Lanoë en afsluiter “Marées Hautes”, waar de al genoemde Dominique A het laatste woord krijgt. Blijft er ééntje over, die ik absoluut moet vermelden: Marc Huyghens, de man achter de groepen Venus, Little Hotel en Joy: die mens is zonder twijfel één van de bekendste onbekende Belgen, die je kunt vinden. In Vlaanderen kent haast niemand hem, maar in de Franstalige wereld is deze Brusselaar een heus begrip en zijn bijdrage aan deze plaat, “Dear Darkness” is noch min noch meer een klap in je gezicht, als is de voordracht mierzoet. Een heel knap, kort hidden trackje in Tiersen-stijl sluit deze ongemeen interessante en verrassend samenhangende CD af en ik vrees een beetje dat onze nationale radio aan Vlaamse kant dit knappe project nogal massaal zal negeren, wegens “niet in het format passend”. Dar zou vroeger, ten tijden van Domino wel even anders geweest zijn, maar gedane zaken nemen geen keer: u zal er dus zelf achteraan moeten, maar geloof me vrij: de schoonheid komt bij geuten uit de boxen schallen!

(Dani Heyvaert)

 

 

Tracks
1 Rising Tides (feat. Phoebe Killdeer & Howe Gelb)
2 Fireplace (feat. Rosemary Standley)
3 Bury My Body (feat. Shannon Wright)
4 Blown by the Wind (feat. Marc Huyghens)
5 Wild Birds (feat. Phoebe Killdeer)
6 Constellations (feat. Josh Haden)
7 Valpariso (feat. John Parish & Christine Ott)
8 The Allure of Della Rae (feat. Howe Gelb)
9 The River (feat. Shannon Wright & John Parish)
10 Broken Homeland (feat. Phoebe Killdeer)
11 Le Septième jour (feat. Julia Lanoe)
12 Dear Darkness (feat. Marc Huyghens & Frederic D. Oberland)
13 Marées hautes (feat. Dominique A)

Artiest info
Website  
 

Label: Zamora label
Distr.: Sonic Rendezvous

video