LJOM - STUNDOM

Mij was dit Noorse kwintet onbekend, tot ik deze CD op mijn bespreekstapeltje terugvond. Zoiets betekent dan dat je op zoek gaat naar wat informatie en zo kwam ik te weten dat Ljom zoveel betekent als “sterk karakter” en Stundom gewoon “soms” is. Een vijftal dus, uit het Noorse Snåsa in Centraal Noorwegen, meer bepaald uit de regio Nord-Trøndelag en dat is ook waar de drie culturele helden vandaan komen, aan wie Ljom hier hulde brengt. Gunnar Dæli was een negentiende-eeuwse volksmuzikant en de dichters Lina Jørstad en Reidar Sandnesmo leefden respectievelijk van 1881 tot 1967 en van 1925 tot 2008. Die hommage bestaat erin, dat zes gedichten van Jørstad en twee van Sandnesmo op muziek gezet worden en dat voor die muziek een combinatie gemaakt wordt van nieuwe, zelf door de band geschreven stukken met bestaan werk van Dæli.

Dat levert heel mooie momenten op, omdat traditie en moderniteit fraai samengaan én omdat de nummers, die in wezen popmuziekjes zijn, heel mooie jazz- en vooral dolkaccenten krijgen. Daarbij komt nog dat, op zangeres Kjersti Kveli na, alle bandleden meerdere instrumenten bespelen ik tel er vijftien in totaal, gaande van accordeon en akoestische gitaar over cello en fluit naar mandoline, banjo, klarinet en glockenspiel. Met zo’n instrumentarium kun je al enkele kanten uit, zeker als je over een heerlijke zangeres als Kjersti Kveli kunt beschikken. Ik haalde intussen ook haar soloplaat “No E Tida” in huis en ik moet zeggen dat ik keer op keer erg onder de indruk ben van haar veelzijdigheid én van de indrukwekkend straffe begeleiding op gitaar en piano van Tor Morten Kjøsnes, die hier ook een handje toestak bij het bedenken van de muziek voor afsluiter “Ho Stond Million Blomar” en “Juninatt”, een liedje dat smeekt om een vertaling door bv. Eliza Carthy of Eddi Reader .

Dat de ook bandleden Nils Andersson (gitaren en snaren) en Anne-Marte Eggen (bas) mee schrijven aan de nummers, terwijl het merendeel van de nieuwe muziekjes uit de koker van multi-man Sivert Skavlan komt, maakt dat je de plaat als een echt groepswerk kunt en moet beluisteren: deze mensen musiceren niet tégen maar mét elkaar en ze doen dat op zo’n mooie, vaak ingehouden, maar soms ook uitbundige wijze, dat je er niet naast kunt kijken en luisteren: ze willen alles zo mooi mogelijk maken en vullen elkaar aan waar nodig, zonder ook maar één moment in egotripperij te vervallen.

Kijk, daar kan ik nu eens echt blij van worden: jonge, super-getalenteerde mensen, die met traditionele ingrediënten iets heel nieuws weten te bereiden, zonder dat er in de keuken met potten gegooid wordt. Ik weet het, ik schrijf wel eens vaker dergelijke aanbevelingen, maar dat komt omdat er in Noord-Europa zoveel verdomd mooie muziek gemaakt wordt, waar u wellicht nooit wat over zou horen, als het niet in deze kolommen is. Dus: laat uw oren even gestreeld worden en ga deze CD eens beluisteren! Daar krijg u namelijk gegarandeerd geen spijt van!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Kirkelig Kulturverksted
distr.: Xango

video