NICOLAS MASSON - TRAVELERS

De Zwitserse saxofonist, klarinettist en componist Nicolas Masson (1972) speelt op “Travelers”samen met Collin Vallon (pno), Patrice Moret (bs) en Lionel Friedli(drs), onder de naam Masson’s Parallels werken ze al 12 jaar samen. Met het trio Third Reel maakte Masson al eerder 2 cd’s voor ECM, dit is de eerste onder zijn eigen naam. Masson is op meer fronten actief bij ECM, namelijk als fotograaf van de zo typerende cd hoezen.

Masson ontmoette als twintigjarige grootheden als Cecil Taylor en J.R. Mitchell in New York en studeerde bij Frank Lowe en Ken McIntyre, allemaal avant garde muzikanten, de muziek op Travelers kun je moeilijk benoemen als avant garde. Nee het betreft hier ingetogen moderne jazz waarin klankkleur en sfeer voorop staan zoals gebruikelijk bij het ECM label. Maar nergens wordt de muziek routineus of clichématig, de composities van Masson herbergen voldoende spanning en ruimte tot improvisatie dat de interesse van begin tot eind blijft. Door de langdurige samenwerking is de muzikale wisselwerking tussen de vier muzikanten optimaal, steeds gaan twee instrumenten een muzikale uitdaging aan terwijl de anderen in hun comfortzone blijven. Dit zorgt voor de nodige afwisseling en spanning.

Masson is hier te horen op tenor- en sopraansax en op klarinet, hij heeft een prachtige serene toon. Heel belangrijk in het geluidsbeeld van de groep is de rol van pianist Colin Vallon, overal weet hij met zijn lichtvoetige spel de verbindende schakel te zijn of de hoofdrol op te eisen. Het titelnummer “Travelers” met Masson op sopraansax heeft een weemoedige sfeer die je weg doet dromen en verlangen naar …. “The Deep” heeft een dreigende sfeer en door de diverse percussie instrumenten waaronder een Chinese gong een Aziatisch sfeertje. In “Philae” is er een belangrijke rol voor Vallon met zijn vervreemdende piano akkoorden, bijzonder fraai. Ook in “Wood” is het samenspel tussen piano en sax een lust voor het oor , Vallon hamert minimal music noten en Masson zweeft daarboven met lyrische uithalen op zijn sopraansax, sterk is hier ook het harmonieuze basspel van Patrice Moret. Wederom een geslaagde productie van Manfred Eicher.

Jan van Leersum.

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label : ECM
Dirt. : New Arts Int.

video