YONATAN GAT - UNIVERSALISTS

Sommigen zullen de naam van deze Israëlische gitarist misschien nog kennen als onderdeel van Monotonix, een band die dermate experimenteel tewerk en tekeer ging, dat ze op den duur in hun moederland niet meer mochten optreden, vanwege strijdig met goede zeden en zo.

Yonatan verkaste naar New York, waar hij zich in de underground- en indie scene al snel een hele reputatie bijeen speelde en zelfs tot beste gitarist van New York werd uitgeroepen. Tak:til, de gewaardeerde dochter van Glitterbeat brengt nu de tweede plaat uit, in trioformatie met drummer Gal Lazer en bassist Sergio Sayeg, een uitermate boeiende, verrassende en veeleisende verzameling van tien nummers, die van punkrock naar knoertharde noise en verregaande impro stiefelen en, gecombineerd met gesamplede vocalen een glasheldere klap tegen de kop van de luisteraar betekenen.

Dat heeft allemaal te maken met het uitzonderlijke gitaarspel van Gat, die net zoveel van Stockhausen als van Zappa of Beefheart lijkt te houden. Sommigen zullen dit “herrie” noemen, maar dit is gewoon een heel doorgedreven en verregaande vorm van hedendaagse stadsmuziek, die overduidelijk de stempel “New York” draagt en tekenend lijkt voor het leven in die stad: duizend culturen door elkaar, in een krioelende mierennest van wezens, die allemaal hunkeren naar ademruimte en de kans om zich uit te drukken.

Ik hoor tegenwoordig hier bij ons bijna vergelijkbare dingen als begeleiding bij theaterstukken en dat is waar ik deze “Universalists” het meest onder thuisbreng: dit is hedendaagse, luidruchtige, theatrale maar gigantisch goed gespeelde muziek, waarin zowel gesampled als geïmproviseerd wordt en waarbij dat uiteindelijk, vanwege het ontzettend grote talent van de gitarist Gat een nieuwe muzikale taal ontwikkeld wordt, die vandaag misschien nog avant-gardistisch klinkt, maar tekenend is voor de tijd waarin we leven en voor de wijze waarin de mens zijn plaats blijft zoeken.

Heel bijzondere, boeiende maar niet altijd even makkelijke plaat van een heuse artiest, wiens voelsprieten de dingen veel sneller aanvoelen dan die van de doorsnee mens. Straf, heel straf!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : tak:til
distr.: Xango

video