FLAATA*ACKLES*BUSK – A THING CALLED LOVE (THE GOSPEL ALBUM)

 

"A Thing Called Love” was de titel van het 39e album van countrylegende Johnny Cash dat in 1972 op de markt kwam en later door nog heel wat meer platen werd gevolgd. Het is nu echter ook de titel van de nieuwste plaat van de ‘FAB3’, zijnde Paal Flaata, Stephen Ackles en Vidar Busk. Dat zijn drie populaire zangers in uiteenlopende muziekgenres uit Noorwegen die de handen in elkaar hebben geslagen om vooral eerbetoon-platen aan grootheden uit de muziekgeschiedenis op te nemen.

Dat doen ze door liedjes van deze artiesten te coveren. Het begon in 2015 met het album “Elvis in 2015”, gevolgd door “Blue Christmas” uit 2016. Nu wordt deze trilogie vervolledigd met “A Thing Called Love (The Gospel Album)”. Daarop staan twaalf nummers uit het gospelrepertoire van Elvis Presley, Johnny Cash en andere legendarische vertolkers uit de jaren ’50, ’60 en ’70.

De plaat begint met het door Elvis Presley in 1967 opgenomen liedje “We Call On Him” en het opzwepende “Saved” dat Jerry Leiber en Mike Stoller in 1960 voor LaVern Baker schreven en nadien eveneens door Elvis werd opgenomen in een gospelmedley. Deze twee nummers worden hier door Stephen Ackles gezongen.

Daarna is het de beurt aan Paal Flaata die de song “Reach Out For Jesus” uit het Elvis-gospelalbum “He Touched Me” uit 1972 brengt, gevolgd door een knappe vertolking van de albumtiteltrack “A Thing Called Love”, geschreven en eerst vertolkt door Jerry Reed, maar nadien vaak gecoverd door o.a. Elvis, Jimmy Dean en Johnny Cash en hier gezongen door Paal Flaata en Stephen Ackles.

In 1970 nam Elvis Presley het liedje “Where Did They Go, Lord?” van Dallas Frazier op en ook die song kreeg een plaatsje op deze tribute-plaat. ‘The Blackwood Brothers’ brachten al in 1954 voor het eerst hun versie van het liedje “In My Father’s House” en Elvis coverde het op zijn album “His Hand In Mine” uit 1960. Hier krijgt het nummer een pakkende versie van Paal Flaata.

Bluesgitarist en zanger Vidar Busk komt pas daarna als leadzanger aan de beurt voor het nummer “Milky White Way” dat in 1947 voor het eerst werd opgenomen door ‘CBS Trumpeteers’ en dat Elvis ook al opnam voor het album “His Hand Of Mine”. Uit het succesalbum “How Great Thou Art” van Elvis werd het door de 17-jarige soldaat Mylon Lefevre gecomponeerde nummer “Without You” geselecteerd voor een coverversie door Stephen Ackles, net als “Where No One Stands Alone” dat Paal Flaata voor zijn rekening neemt.

Het ook van Jim Reeves gekende “An Evening Prayer” werd in 1972 door Elvis opgenomen voor zijn al eerder vermelde album “He Touched Me”. Stephen Ackles zingt het hier met uitsluitend piano- en orgelbegeleiding door de geweldige Noorse muzikant Gøran Grini die dit gehele album trouwens samen met Paal Flaata produceerde.

Daarna is het nog eens aan Vidar Busk om zijn versie van “Run On” uit het album “How Great Thou Art” van Elvis Presley te brengen, waarna Paal Flaata op indrukwekkende wijze afsluit met een beklijvende versie van de gekende ‘Rodgers & Hammerstein’-klassieker “You’ll Never Walk Alone”. Gospel is een muziekgenre dat hier maar zelden aan bod komt en net daarom maakt dit de release van “A Thing Called Love (The gospel Album)” van ‘Flaata*Ackles*Busk’ tot iets heel speciaals.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Grappa Musikkforlag AS
distr.: [PIAS]