SÉBASTIEN TEXIER & CHRISTOPHE MARGUET 4TET - FOR TRAVELLERS ONLY

Al om en bij de 25 jaar spelen saxofonist Sébastien Texier en drummer Christophe Marguet meer dan geregeld samen in allerlei jazzformaties en al die tijd sluimerde er, naast wat een stevige vriendschap werd, ook een muzikale gelijkgestemdheid, die nu pas geformaliseerd wordt in een project dat beider naam krijgt, maar voor de zekerheid toch uitgebreid werd naar een kwartet, doordat gitarist Manu Codjia en tubaspeler François Thuillier mee aan boord gehesen werden. Codjia kennen we van bij onder andere Erik Truffaz en “papa” Henri Texier, Thuillier is ons vooral bekend van zijn eigen Brass Trio en van zijn bijdragen aan platen van Mathieu Chédid en Thomas Fersen.

Gewapend met tien nieuwe composities, netjes verdeeld tussen Texier en Marguet, trokken de vier heren dus in de zomer van 2017 de studio in en ze kwamen er al snel weer uit, met deze plaat als resultaat: een muzikale reis in tien etappes die je al in de tweede rit compleet de adem afsnijdt met een van de mooiste minuten muziek, die ik tijden te horen kreeg. Het begin van “Cinecitta”, compositie van Texier, is werkelijk van onaardse schoonheid en vormt de basis voor een memorabele track, die in één moeite ook de toon zet voor de rest van de plaat: je krijgt hier een eerste keer een voorsmaakje van wat je kunt verwachten. De vier instrumenten worden netjes voorgesteld in een glasheldere, bij momenten bijna bluesy compositie, waarin een formidabele hoofdrol is weggelegd voor de tuba.

Waar de heren de titels voor hun composities vandaan halen, is mij niet meteen duidelijk, maar ik denk wel dat zij er heel concrete situaties, voorvallen, locaties, personages mee voor ogen hadden. Zo heet track 3 “Tha Same but Different” en zijn er verder nummers die “Hurry Up”, “Le Jardin Suspendu”, “Lilian’s Tears” en “Eddie H.” heten. Klinkt allemaal een beetje abstract voor de luisteraar/lezer, maar heeft voor de muzikanten wellicht heel duidelijke associaties.

Wat de hele plaat lang opvalt is hoezeer de composities, hoewel ze dus uit twee breinen komen, heel nauw bij elkaar aansluiten en hoe knap de twee schrijvers hun muziek uitbouwen om niet alleen hun eigen instrumenten, maar ook en vooral die van de anderen in het zonnetje te zetten: de gitaar en de tuba spelen de hele plaat lang bepalende rollen: soms is er een duet gitaar/sax of gitaar/klarinet, maar telkens weer kom je binnen datzelfde opzet uitermate drums- of tubapartijen tegen.

Deze vier mensen maken hun muziek vooral samen en gaan kennelijk uit van het besef dat je best kunt schitteren door de anderen in de schijnwerpers te plaatsen: elk van de vier stelt zijn instrument ten dienste van de overige drie en precies dàt levert samenspel op, zoals je dat slechts zelden tegenkomt en, al is dit jazz, dit is van een beluisterbaarheid, een melodische sterkte en een originaliteit, die je echt slechts zelden tegenkomt. Koppel dat aan erg gevarieerde composities en je krijgt een plaat, waarop je, binnen het idioom “jazz” bijzonder veel verschillende stemmen hoort, die wonderlijk sterk op elkaar inspelen. Dit is van zeldzame klasse, geloof mij !

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Cristal Records
distr.: Xango

video