OKKERVIL RIVER – IN THE RAINBOW RAIN

Net twintig jaar geleden werd in Austin, Texas een nieuwe rockgroep opgericht door de toen nog zeer jonge zanger en songschrijver Will Sheff. Hij noemde zijn band ‘Okkervil River’ naar een kortverhaal van de Russische schrijfster Tatyana Tolstaya over deze rivier in St. Petersburg. De groep begon aan de carrière als een trio, maar werd later enkele keren uitgebreid en er volgden ook regelmatige wijzigingen in de bezetting, echter steeds met Wil Sheff als leadzanger en frontman.

Hun in een garage opgenomen debuutplaat “Stars Too Small To Use” slaagde er niet meteen in om internationale belangstelling te verwerven, maar diens opvolgers “Down The River Of Golden Dreams” uit 2003, “Black Sheep Boy” uit 2005 en “The Stage Names” uit 2007 deden dat des te meer. Daarna volgden nog vier andere albums met het in 2016 verschenen “Away” als laatste realisatie.

Echter, anno 2018 komt Will Sheff en ‘Okkervil River’ opnieuw op de proppen met een dijk van een plaat die de titel “In The Rainbow Rain” kreeg. Daarop brengen ze tien nieuwe composities van hun frontman, die gekozen heeft om helemaal terug te keren naar de muziekstijl van hun succesperiode. De huidige bezetting van de groep bestaat naast Will Sheff uit bassist Benjamin Lazar Davis, gitarist Will Graefe, pianiste Sarah Pedinotti en drummer Cully Symington.

Openingstrack “Famous Tracheotomies” is meteen een prachtsong die de luisteraar begeleidt op een reis door de muzikale wereld van Will Sheff en zijn band. Ook het daaropvolgende “The Dream And The Light” en “Love Somebody” zijn vintage-‘Okkervil River’, met verhalende songs die gebracht worden met de voor Will Sheff zeer typische, kwetsbare, melancholische en lichtjes gebroken stem.

De eerste single uit dit album werd “Pulled Up The Ribbon” (zie video), een knap georkestreerde song met excellent vocaal werk van de frontman van deze band. “In “Don’t Move Back To L.A.” horen we de in het verleden ook al vaak in de sound van ‘Okkervil River’ opgedoken invloeden uit de countrymuziek. Om één of andere reden doet dit nummer ons ook denken aan een ballad van ‘Ray Davies &The Kinks’ uit de jaren ’80. Misschien is het wel de stemgelijkenis tussen beide vocalisten.

In vergelijking met eerdere albums van ‘Okkervil River’ lijken de songteksten deze keer iets minder over het persoonlijke leven en ervaringen van Will Sheff te gaan, maar dat zal voor hen die nu pas kennismaken met diens werk allicht niet herkenbaar zijn. We moeten hier in elk geval afsluiten door nog een speciale vermelding te voorzien voor de twee laatste songs op deze plaat: “External Actor” en “Human Being Song”, liedjes die wat ons betreft elke dag minstens een paar keer op de radio zouden moeten gespeeld worden, maar dat zal wellicht een utopie blijven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: ATO Records
distr.: [PIAS]

video