BLUE AND BROKE - EDWARD

Qua originaliteit scoort deze nieuwe plaat van de Oost-Vlaamse band ‘Blue And Broke’ zowel een fantasievolle als evocatieve voltreffer. De muzikanten slagen erin om in een twaalftal intieme songs enkele meesterwerken van de Amerikaanse kunstschilder Edward Hopper in melodische lijnen te vatten of alleszins te suggereren, waaronder het meisje in het treincoupé, de vrouw in de zon, het koppel in het spoorweghotel en het verlaten tankstation. Verstilde miniatuurtjes getoonzet op muziek! De songtitels zijn ook de titels van Edwards schilderijen. Zanger/gitarist Pedro De Bruyckere, tevens producer, liet zich inspireren door deze schilder, meester in het uitbeelden van de vereenzaming, en je hebt geen kunstboek met de afbeeldingen nodig om de schilderijen voor je ogen te laten herleven. Pedro weet perfect de sound en lyriek te vinden die bij de iconische beelden past en verweeft deze met eigen inzichten en aanvoelen. Bovendien weet hij zich omringd met muzikanten die de desolate sfeer van die tijd intuïtief lijken aan te voelen, temeer omdat de huidige tijd vereenzaming nog steeds in de hand werkt. Een enkele keer sijpelt er wat humor doorheen de songs als een verlaat voorbijfladderend vlindertje.

Onder meer vocaliste Melissa Anthuenis met haar nachtegalenstem weet die gevoelssfeer mooi op te roepen waarbij zij soms doet denken aan Carla Torgerson van ‘The Walkabouts’ zoals in het breekbare ‘Early Sunday Morning’, waarbij je de contouren van het vrouwfiguurtje als het ware door de lege stad ziet dwalen. Ook Pedro, als een quasi Chris Eckman uit diezelfde ‘Walkabouts’, vertolkt enkele van zijn songs wat afwisseling brengt in stemkleuren. In het compositorische geheel past ook het blazerstrio, mooi opgaand in het melodisch plaatje, zoals o.m. in het krachtige visuele ‘House Tops’ met een desperate ondertoon. In het instrumentale ‘Automat’ weet trompettist Yves Fernandez de gevoelssnaren van het hart te vinden als een omlijsting van de eenzaamheid in een nachtcafé. De blazers, destijds ook gegeerd door Lady Lynn en Admiral Freebee, dragen bij tot de urbane soms solitaire sfeerschepping. Bassist Augustijn Vermandere, drummer Niels Delvaux en toetsenist Danny Verstraete kleuren de beelden fijntjes mee in, samen met een backing koortje en een blazerstrio. Deze intrigerende band, oorspronkelijk door Melissa opgericht, voelt zich al lang thuis in wat je kan omschrijven als soulvolle popmuziek met rootsy randjes. Maar pas vorig jaar brachten zij hun debuutalbum ‘Kiss Me Twice’ uit en sindsdien bleven zij Live op diverse podia voeling met het publiek houden. Het enthousiasme bleef nazinderen en met deze ‘Edward’ vervolgen zij hun succesvolle start.

Melissa zingt het merendeel van de songs, waarbij het mijmerende ‘Dawn In Pennsylvania’ in licht contrast staat tot het frivole ‘New York Office’ of het flegmatieke jazzy ‘Hotel By A Railroad’, half monoloog, half gezongen. De ritmesectie lijkt de nog aanwezige spaarzame vlammetjes te willen aanwakkeren. Het reflectieve ‘A Woman In The Sun’ klinkt berustend, alsof alleen de late warme avondzon nog troost kan bieden. Ook Pedro De Bruycker voorvoelt in het knappe ritmische en gedreven ‘Chop Suey’ al het nakend afscheid. Favorieten zijn behalve ‘Early Sunday Morning’ nog het bitterzoete ‘Excursions Into Philosophy’ met een fantastisch blazersarrangement en gevoelvolle pianobegeleiding, evenals het laatste ‘Two On The Aisle’ dat naadloos aansluit bij het universum en wereldbeeld van Edward Hopper’, waarbij de lege stoel aan het middenpad de eenzaamheid van de menselijke existentie lijkt te te symboliseren. Dit warm aanvoelend fantasierijk luisteralbum komt aldus over als zowel een oproep tot onthaasting als tot verstild genieten van tekstlyriek, sound, sfeer, beeld, ritme en melodie. Hopelijk komt er nog een vervolg als ‘Lighthouse Hill’.

Marcie

25 mei, 2018: huiskamerconcert, Tilburg (akoestisch)
27 mei, 2018: Sound of Science, Hof ter Linden, Edegem (Elektrisch)
3 oktober, 2018, Eeklo (elektrisch)
7 oktober, 2018, Zomergem (akoestisch)
1 december, 2018 Valkaart Oostkamp (akoestisch)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blue Music