BEN HARPER AND CHARLIE MUSSELWHITE - NO MERCY IN THIS LAND

 

Ben Harper en Charlie Musselwhite ontmoetten elkaar bij een sessie met John Lee Hooker en wisten meteen dat ze veel gemeen hadden. Toch duurde het nog een paar jaar voordat het tot een samenwerking kwam tussen de twee gelauwerde artiesten. Hardwerkende singer-songwriter Ben Harper die zijn sporen door de jaren heen verdiend heeft met vele bijzondere albums en mooie optredens, aangevuld met de wereldberoemde mondharmonicaspeler Charlie Musselwhite die al vanaf 1967 bluesalbums uitbrengt, zorgde dan ook meteen voor een gouden combinatie. Het leverde de twee in 2014 een GRAMMY-award in de categorie 'Best Blues Album' met de release "Get Up!". Het was het eerste wapenfeit van het duo waarop al het goede dat de heren te brengen hebben naar boven komt: een persoonlijk geluid welke een gevoelige snaar raakt. Beide artiesten zijn dan ook gelukkig opnieuw een samenwerking aangegaan voor een nieuw album, getiteld "No Mercy in This Land". Op dit nieuwe album wordt de sterke verwantschap tussen de twee uitgedrukt in persoonlijke verhalen maar is er ook een sterke individuele muzikale invloed te horen. Ben en Charlie vieren de release van het album op 30 maart door een internationale tournee te starten diezelfde avond in San Francisco, CA, in het beroemde Fillmore theater voordat ze terugkeren naar Europa. Op 14 en 15 april doen beide heren De Madeleine aan in Brussel, echter beide concerten zijn reeds uitverkocht.

Ben Harper behoeft geen introductie meer, en kennen we als groot muziekliefhebber, uitzonderlijk muzikant en geëngageerde en innemende persoonlijkheid. Sinds zijn doorbraak met "Welcome To The Cruel World" in 1994 bouwt hij onvermoeibaar verder aan een verbluffende discografie die naast zijn solowerk en duetten ook groepsprojecten met Blind Boys of Alabama, Relentless7 en uiteraard ook The Innocent Criminals bevat. Charlie Musselwhite is al net zo’n reus in het genre, sinds hij in de jaren ’60 als één van de eerste blanke artiesten toetrad tot het kleine clubje van bluesiconen. Hij is een onnavolgbaar mondharmonicaspeler maar ook een begenadigd zanger, en werkte tijdens zijn uitgebreide carrière samen met zowat alle legendes uit de blues. Muddy Waters, Howlin’ Wolf, Little Walter, maar ook recenter met Tom Waits en Bonnie Raitt. Het reeds vernoemde "Get Up!" kwam in 2013 uit bij het legendarische soullabel Stax, maar is blues in de breedste vorm en laat Harper horen dat hij met zijn stem alles beheerst tussen stampende bluesrock en ingetogen Deltablues.

Op het nieuwe album "No Mercy in This Land’, blijkt meteen duidelijk dat dit duo gewoon verder gaat waar ze met "Get Up!" geëindigd waren. De slomere titeltrack is zeer boeiend. Ben Harper schreef het en ze zingen er allebei op, want meestal zingt alleen Harper. Iets over halfweg valt het ritme even weg en debiteert Musselwhite de woorden: "Father left us down here all alone, my poor mother is under a stone. With an aching heart and trembling hands, is there no mercy in this land". De droefenis, het verlies is werkelijk zo tastbaar. (Video kan u hieronder vinden). Harper daarentegen bezit ook een lekker grofkorrelige bluesstem. Of hij nu stevige stampers als "Found The One" en "Moving On" of breakup-ballads als "When Love Is Not Enough"en "Nothing At All" zingt: hem geloof je ook.

Een puur bluesartiest was Ben Harper nooit. Daarvoor rockt de man te graag. Maar duidelijk zit zijn liefde voor gospel als in "When I Go" en soul als in "Trust You To Dig My Grave" nog steeds diep. Toch kiest Harper op "No Mercy in This Land" resoluut voor de blues, en de reden daarvoor heet Charlie Musselwhite. Deze 73-jarige harmonicaspeler is dan ook als gast de rode draad in dit tien tracks tellende, alle hoeken van het genre verkennende album. Rond Musselwhite's spel - en de geschiedenis die hij meedraagt door de vele ontmoetingen en collaboraties in een 50 jaar durende carrière - kristalliseert zich Harpers' blues, maar ook deze plaat. Hij is een bluesveteraan en zoals dat gaat in het genre, wordt hij alleen maar beter. Zijn doorleefde mondharmonica contrasteert en blendt geweldig met de metaalklank van de dobro of National van Harper. De heren die 23 jaar schelen in leeftijd, kunnen opnieuw spreken van een uiterst geslaagde samenwerking, "No Mercy in This Land" is dan ook een aanrader van formaat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

label: Anti
distr.: PIAS

video