LEON REDBONE – STRINGS and JOKES – LIVE in BREMEN 1977

 

 “ (19/05/’15) : Leon Redbone, the legendary Folk / Jazz / Roots performer has retired from both public appearances and recording… “

Leon Redbone, de artiestennaam van Dickran Gobalian, is een Amerikaanse singer-songwriter en gitarist die jazz- en blues-standards en Tin Pan Alley-klassiekers (een groep in NY gevestigde muziekproducers en songwriters, die de Amerikaanse popmuziek sterk domineerden gedurende eind 19e en begin 20e eeuw) brengt. Redbone treedt sinds de jaren zeventig op als iemand uit de Vaudeville (of variété, de voorloper van het hedendaagse cabaret), altijd met een goatee (sik) en een donkere zonnebril, een Panamahoed op en in een pak met stropdas. Op 19 mei 2015 liet hij op zijn website weten vanwege zijn gezondheid te stoppen met optreden en platen maken.

Over Redbone’s herkomst (Cyprus, Philadelphia?) bestaat onduidelijkheid en Redbone zelf heeft over zijn verleden altijd mysterieus gedaan. Volgens een artikel in de Toronto Star, ergens in de jaren ‘80, kwam Gobalian midden jaren ‘60 vanuit Cyprus naar Canada en maakte hij van de regels van Ontario's “Change of Name Act” gebruik om zich een nieuwe identiteit aan te meten, met een nieuwe naam. Een artikel over jazzproducer John Hammond uit 1973, in het Canades jazzblad Coda, zegt dat Redbone uit Philadelphia afkomstig was en naar Toronto was verhuisd. Hoe dan ook, Redbone begon zijn muzikale loopbaan in deze stad. Hij trad er op in folkclubs en folkfestivals. Bob Dylan zag hem op het Mariposa Folk Festival in Ontario en was zo onder de indruk, dat hij Redbone noemde in een interview met het blad Rolling Stone. Het artikel schreef dat Redbone zo authentiek was, dat je de ruis en krassen van een 78-toerenplaat kon horen. Ongeveer een jaar later kreeg de zanger een contract bij Warner Brothers en in 1975 verscheen zijn eerste album: er zouden er tot 2014 nog vijftien volgen, waaronder vier live-albums. Onder zijn fans heeft Redbone een zekere cultstatus, maar ook bij een groter publiek werd hij bekend, dankzij zijn optredens in de tv-show Saturday Night Live. De eerste keer verscheen de crooner hier in 1976, de laatste keer was in 1983. In de jaren tachtig en negentig was hij tevens dikwijls te gast in de "Tonight Show" van Johnny Carson.

De Toronto Star over de verschijning van Redbone: "In addition to the elegant goatee, the ever-present white fedora or Panama (depending on the season), the impenetrable shades and the sartorial trimmings of a well-heeled, between-the-wars Southern gentleman of leisure, the Redbone schtick relies on bemused detachment, a soupçon of ennui and a rather well-worn mystery".

De optredens van Redbone bevatten ook komische elementen. De zanger (die ook banjo, harmonica en piano speelt) werkt tevens met zijn mimiek, bijvoorbeeld door zijn wenkbrauwen op te trekken. Recent bracht hij af en toe een lied waarbij hij deed of hij dronken was ("I Ain't Got Nobody, Nobody Cares for Me"). Ook beweerde hij wel de componist te zijn van liedjes die dateren uit een tijd voor hij geboren was.

In 1979 overleefde Redbone een crash met een klein vliegtuig, in Clarksburg (West Virginia). De zanger-gitarist vloog dan ook niet meer, maar ging per auto naar zijn optredens. Als reden gaf hij tevens aan dat hij zoveel ongebruikelijke dingen met zich meeneemt, dat dat tot moeilijkheden zou leiden bij het veiligheidspersoneel van luchthavens.

Redbone zong de themesongs voor de Amerikaanse sitcoms "Mr. Belvedere" (1985-1990) en "Harry and the Hendersons" (1991-1993). Hij speelde een rol in de film "Candy Mountain" (1988) en verscheen regelmatig in de tv-poppenshow "Between the Lions", die van 2000 tot 2010 werd uitgezonden. Hij gaf stem aan Leon the Snowman in de film "Elf" (2003) en zong voor de aftiteling van deze film met Zooey Deschanel het romantische kerstlied "Baby, It's Cold Outside". Voor zijn album "Christmas Island" uit 1987 zong hij met Dr. John "Frosty the Snowman". Redbone was verder actief op het gebied van reclame: hij verscheen in tv-commercials van o.a. Budweiser, Chevrolet en InterCity (British Rail) en gaf zijn stem aan een cartoonfiguur van hemzelf in een commercial van Ken-L Ration. Als stripfiguur verscheen hij in "Mister Boffo" en "The Far Side".

‘Strings and Jokes – Live in Bremen 1977’ [2018] is Redbone’s vijfde live album. De opnames door Radio Bremen gebeurden op twee plaatsen in Bremen, in januari en oktober 1977. De twee concerten lijken (gezien dezelfde nummers op de setlist: ”Diddie Wa Diddie”, ”I Ain’t Got Nobody”, “Champagne Charlie”, ”Ain’t Misbehavin’ (I’m Saving My Love For You)” & ”Polly Wolly Doodle”) op het eerste zicht identiek, maar brengen een geheel verschilende Leon Redbone. Terwijl hij in de Glocke de steun kreeg van Jonathan Dorn op de tuba, was zijn verschijning in de "Post-Aula" een solo gebeurtenis. Beide concerten zijn gebaseerd op Leon's unieke stijl van optreden, de verbinding tussen Blues als basis en de Jazz en Folk. Wat in het begin als vreemd lijkt, omdat het onbekend is, ontwikkelt zich tijdens de show steeds meer tot een opname met charme en karakter.

Als muzikant weet Leon Redbone in zijn carrière de muziek van de jaren 1920 meesterlijk met Blues, Ragtime en Folk te combineren. Voeg hier zijn charasmatische verschijning aan toe en live zijn eigen stijl van zingen (hij zingt in alle toonhoogtes, met jodels, fluittonen en gebrom), dan is het bijna vanzelfsprekend dat hij met zijn warme en intieme stem de fans altijd en ook Bremen weet te bereiken.

Eric Schuurmans


Album track list:
Bremen, Glocke, 12th Jan. 1977 : (by Radio Bremen) : 01.”Champagne Charlie” [traditional] – 02.”I Ain’t Got Nobody” [W.R.Graham/M.S.Williams] – 03.”Ain’t Misbehavin’ (I’m Saving My Love For You” [W.A.Razaf/M.H.Brooks & F.Waller] – 04.”Has Anybody Seen My Gal” [W.J.Mahoney/M.P.Weinrich] – 05.”Big Time Woman” [W. & M.W.Crawley] – 06.”My Walkin’ Stick” [Berlin] – 07.”Diddie Wa Diddie” [W. & M.Blake] – 08.”Polly Wolly Doodle” [traditional]– Bremen, Post-Aula, 3rd Oct. 1977 (by Radio Bremen) : 09.”Nobody Knows But Me” [copyright control] – 10.”Diddie Wa Diddie” [W. & M.Blake] – 11.”When I Take My Sugar To Tea” [copyright control] – 12.”I Ain’t Got Nobody” [W.R.Graham/M.S.Williams] – 13“Champagne Charlie” [traditional] - 14.”Ain’t Misbehavin’ (I’m Saving My Love For You)” [W.A.Razaf/M.H.Brooks & F.Waller] – 15.”Polly Wolly Doodle” [traditional] – 16.”Please Don’t Talk About Me When I’m Gone” [copyright control] – Written by as [noted] ℗ 1977

Album line-up:
Bremen, Glocke, 12th Jan. 1977: Leon redbone: vocs, guitar, with Jonathan Dorn: tuba
Bremen, Post-Aula, 3rd Oct. 1977: Leon redbone: vocs, guitar, solo

Discography LEON REDBONE:
| Strings and Jokes – Live in Bremen 1977 (2CD) [2018] | Flying By [2014] | Live - October 26, 1992: The Olympia Theater, Paris, France [2005] | Any Time [2001] | Live & Kickin' [1999] | Live! [1994] | Whistling in the Wind [1994] | Up a Lazy River [1992] | Sugar [1990] | No regrets [1988] | Christmas Island [1987] | Leon Redbone Live [1985] | Red to Blue [1985] | From Branch to Branch [1981] | Champaign Charlie [1978] | Double Time [1977] | On the Track [1975] |

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  MIG Music

video