THE LUCKY LOSERS – BLIND SPOT, with CATHY LEMONS & PHIL BERKOWITZ     

 

 “ We went to great lengths to make our album sound like it came from that late '60’s and early '70’s era… “

The Lucky Losers is de band rond zangeres Cathy Lemons en zanger / harmonicaspeler Phil Berkowitz. Cathy Lemons en Phil Berkowitz benaderden de klassieke blues / R& B in zowel originele nummers, als niet alledaagse covers op een hedendaagse wijze. De Texaanse Cathy Lemons is een blues zangeres, die al zo’n vijfentwintig jaren optreedt in de baai van San Francisco. Sommigen noemen haar “the black swan of the blues”. Ze werkte al samen met Stevie Ray Vaughan, JL Hooker (ze tourde met JL in 1987), Anson Funderburgh, Tommy Castro en Ron Thompson. Solo bracht Lemons in 2014 haar vierde album ‘Black Crow’ uit. Phil Berkowitz, woonachtig in San Francisco, is een zanger / harmonicaspeler, die ook al zo’n zeventien jaar optreedt. In 1996 richtte hij The High Rollers op, die de bijnaam The Dirty Cats kregen. Berkowitz werkte al samen met Sean Carney, Billy Branch, Danny Caron en Duke Robillard. Zelf bracht hij al twee albums uit: ‘Louis’ Blues’ [2005] en ‘All Night Party’ [2009]. In de tour band van Berkowitz speelt sinds aanvang 2012 Ben Rice, het jonge opkomend talent uit Oregon mee.

Met het album ‘A Winning Hand’ debuteerde de band in 2015. Nu brengen ze, als opvolger van ‘In Any Town’ [2016], ‘Blind Spot’ hun derde studio album (opgenomen in de Greaseland Studios in San Jose, CA)  uit. Ook nu werd het album weer opgenomen o.l.v. producer/engineer Kid Andersen. Alle nummers zijn originele nummers van Lemons, Berkowitz en hun partner songwriter Dany Caron. Het is een album waarin de teksten gaan over goed en slecht in het hedendaagse Amerika. Er zijn bijdragen van Kid Andersen (gitaar), violiste Annie Staninec (Rod Stewart), saxofoniste Nancy Wright en gitariste Laura Chavez.

‘Blind Spot’ is een rit doorheen het landschap van de hedendaagse (soms funky) blues, vintage R&B en Americana, met nummers een onverbloemde getuigenis zijn van de fragiele en vluchtige toestand van onze wereld. Er is in de opener ”It’s Never Too Late” de keuze die er gesteld wordt tussen doen of ten onder gaan, het wegslijten van de waardigheid in ”Alligator Baptism” (met Kid Andersen op lead gitaar, Nancy Wright op sax en John Halbeib op trompet)en het omarmen van de liefde in ”The River”. In het Latino getinte ”Supernatural Blues” is het Laura Chavez die garant staat voor de solo spinsels en in het folky ”Make a Right Turn” is Annie Staninec op viool te horen. Op ”Last Ride” zorgde Andersen voor de gepaste geluidseffecten en D’mar voor de percussie op het funky ”Don’t Care Too Much” en ”Love Is Blind”. “Last ride” is een donker nummer dat gaat over de massale schietpartijen, de natuurrampen en alle verdeeldheid die we nu in Amerika zien. De reis op de lange, verlaten snelweg eindigt met ”You Left It Behind”. In deze slapstick gaat het over het onderweg kwijtraken van portemonnee, sleutels, paspoorten en kleding.

The Lucky Losers nemen in ‘Blind Spot’ zowel de lichte als de donkere kanten van de Amerikaanse droom over. Het is een album met songs over een periode in de amerikaanse geschiedenis, waar wij als mensen deze feiten ervaren. The Lucky Losers spiegelen ons het leven door een scherm voor. Muzikaal is ‘Blind Spot’ (zijn de Lucky Losers) een terugkeer naar een amalgaam van Soul, Blues, Rock, Gospel en Country, dat eind jaren ’60 / begin jaren ’70, met pittige mondharmonica, diepe funk en wat blues/rock garant stond voor de sound van die periode... The Lucky Losers gaan touren om het album te promoten met naast Cathy en Phil, gitarist Ian Lamson (Elvin Bishop), bassist Robby Yamilov en drummer Jon Otis (zoon van Johnny Otis). Check voor meer info én/of alle tourdata de website van de band!

Eric Schuurmans

 

Album track list:
01.”It’s Never Too Late” – 02.”Take the Long Road” – 03.”Alligator Baptism” – 04.”The River” – 05.”Supernatural Blues” – 06.”Make a Right Turn” – 07.”Bulldogs & Angels” – 08.”Last Ride” – 09.”Don’t Care Too Much” – 10.”Love Is Blind” – 11.”You Left It Behind” – Written by P. Berkowitz, C. Lemons & Danny Caron and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by Kid Andersen, Phil Berkowitz & Cathy Lemons

Album line-up:
Cathy Lemons: vocs
Phil Berkowitz: vocs, harmonica
Ian Lamson: guitars
Chris Burns: keys
Endre Tarczy: bass
Robi Bean: drums
& Additional musicians : Kid Andersen: lead guitar (3,10), acoustic guitar(4,6), rhythm guitar (8,11), sound effects (1,6,8) / Laura Chavez: lead guitar (2,5) / Nancy Wright: sax (3,7) / Jack Sanford: baritone sax (3) / John Halbeib: trumpet (3) /        Annie Staninec: violin (6) / D’Mar: drums (7), percussion (2-5,9-10) / Tim Wagar: bass (7)

Discography THE LUCKY LOSERS:
Blind Spot [2018] | In Any Town [2016] | A Winning Hand [2015] |

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Dirty Cat Records

video