HERVÉ SAMB - TERANGA

Deze Senegalese jongeman, die in Dakar ontdekt werd door jazzmeester Pierre Vandormael en die, in zijn ijver om zo snel mogelijk, zoveel mogelijk te leren, Senegal verliet om eerst in Parijs en later in New York te gaan studeren en werken, is zeer duidelijk een man van veel muziekjes: traditioneel Senegalees wordt afgewisseld met jazz, variété en zelfs hiphop en de onmiskenbare virtuositeit van de man staat op geen enkel moment de muzikaliteit in de weg. Je hoort maar al te goed hoezeer Hervé technisch onderlegd is, maar dat leidt nooit tot richtingloos gepiel en gefrunnik, integendeel: de composities op deze plaat staan meer dan stevig overeind.

Dat komt natuurlijk voor een deel omdat Samb zich niet te beroerd voelt om nummers te gaan lenen bij hele groten als Richard Rodgers (de helft van Rodgers & Hart), zoals hij hier doet met “My Romance”, dat knap gekoppeld wordt aan “Sama Leer” van stadsgenoot Alune Wade, bekend van bij Joe Zawinul’s Syndicate en door Adiouza (Diallo) van langoureuze vocalen voorzien wordt. Bij Henry Mancini haalde Samb “The Days of Wine and Roses”, bij John Coltrane leende hij “Giant Steps” en bij de hele grote Henry Warren nam hij “There Will Never Be Another You” uit het songbook.

Traditionals zijn er ook, met “Saaraba” en “Denianke” en de overige composities vloeiden uit de pen van Hervé zelf: “Tasé” schreef hij toen hij nauwelijks veertien was en opener “Thiossane” is meteen een soort visitekaartje voor de hele plaat: geweldig gitaarspel, complexe percussie en toch een vederlicht effect. De wat klassieke aanpak wordt op een paar momenten aan de kant gezet ten voordele van wat invloed uit de hiphop -in het al genoemde “Tasé” komt Daara J wat vocale bijstand leveren en in de Coltrane-cover, waarop Nongo D en Mike Ladd zich vrolijk kunnen uitleven.

Voor afsluiter “Denianke” kreeg Samb wijlen Ndiouga Dieng nog over de studiovloer. De opnames van de plaat dateren van mei 2016 en Dieng, de stem van het Orchestra Baobab, overleed minder dan een half jaar later, zodat de kans niet gering is dat “Denianke” de laatste opname zal blijken geweest te zijn, waarop de de man kunnen horen. Dat is een fijn detail om te weten, maar het voegt in wezen niet veel toe aan wat de plaat op zich geworden is: een heerlijke, vlot te beluisteren verzameling van knappe melodieën, waarbij klassiek en modern elkaar fraai afwisselen en waarop de meesterlijke gitarist, die Samb aan het worden is, naar hartenlust zijn veelzijdigheid kan etaleren.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Cristal Records
distr.: Xango

video