BARCELONA GIPSY BALKAN ORCHESTRA - AVO KANTO

 

Het is alweer ruim anderhalf jaar geleden sinds Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, middels “Del Ebro al Danubio” uit de as van het ter ziele gegane Barcelona Gipsy Klezmer Ochestra verrees. Hoewel er eigenlijk heel weinig veranderde en het voornamelijk het vertrek van klarinettist Robindro Nikolic was, dat aanleiding was voor en vorm gaf aan de naamswijziging, kun je deze nieuwe plaat eigenlijk best zien als de echte (her)start van de nieuwe formatie.

De band bestaat nog altijd uit lieden van allerlei origine, gaande vanCatalonië, waar zangeres Sandra Sangiao en klarinettist Dani Carbonell vandaan komen, via Italië, waar de wieg van accordeonist Mattia Schirosa stond en Frankrijk, het thuisland van gitarist Julien Chanal, tot Servië en Griekenland, geboortegrond van respectievelijk bassist Ivan Kovacevic en percussionist Stelios Togias.

Het repertoire op deze nieuwe plaat -de titel betekent “Liedjes van onze grootouders” in het Esperanto,- is al even verscheiden en vindt zijn oorsprong in Roemenië (opener “Saraiman”), Bulgarije (“Krivo Sadovsko Horo”), Macedonië (“Makedonsko Devoljce” en “Raikos”), Hongarije (“Csi Lav Tu”), Anatolië (“Livisiani Mou Perdika”), Servië (Koje Li Je Doba Noci” en Spanje (“Gallo Rojo, Gallo Negro” werd destijds een heuse antidictatuur song tegen het Franco-regime en wordt vandaag opnieuw gezongen in de straten van Barcelona). Veelal traditioneel werk dus, dat enkel “concurrentie” krijgt van de eigen, nieuwe, geheel in Griekse stijl opgebouwde compositie “Betlem” van gitarist Chanal. Als bonus is er de live opgenomen versie van het Albanese succesnummer “Lule Lule”, waarmee de band steevast zijn concerten afrondt en dat ook elke keer uitmondt in uitbundig feestgedruis.

De hele nieuwe plaat is eigenlijk typerend voor de sfeer die eigen is aan de hele scene: vreugde en verdriet zijn beiden componenten van hetzelfde gegeven, dat we ook wel eens “Leven” plegen te noemen en ze vormen dan ook de ruggengraat van de gekozen songs: u eens wordt er uitbundig gedanst en gevierd, dan weer is de sfeer uitermate ingetogen of weemoedig, maar altijd wordt er op de gevoelens ingespeeld en worden de dansspieren aangesproken. Zangeres Sandra heeft daartoe het juiste instrument in huis: zij kan zowel slaan als zalven, zowel vieren als treuren en als geheel levert dat een heel knappe nieuwe plaat op, die je doorheen heel die boeiende streek voert, die Balkan heet.

Het Barcelonese ensemble blijft met vlag en wimpel voorop lopen in de weg naar verspreiding van deze muziek, waar we maar moeilijk genoeg kunnen van krijgen en, nu de zomer er weer aankomt, wordt het weer uitkijken naar welke programmator-met-lef dit zestal op zijn affiche durft zetten!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label : Satelite K
distr.: Xango

video