DANNY BRYANT - REVELATION

Dat muziek en gevoelens, als liefde en verdriet, samenvloeien merken we zeker ook bij singer-songwriters. Soms kan dat zo sterk zijn dat het inventieve muziek schrijven een middel is om uit je emoties te geraken. Na een donkere periode zien we Danny Bryant graag terug met zijn nieuwe album “Revelation”. Net als de vorige elf albums toont hij ons zijn sterkte met briljante gitaar en deze maal op zwarte lyriek, verpakt in een zwart-witte artistieke hoes.

De opening track en titelnummer “Revelation” was ook de eerste song die Danny schreef. Het galoppeert van een typische handklap ritme naar een groots chorus, via een onverwachte trompetlijn, synth string orkest sound, daarbij een stem waarmee zeker de huidige Deep Purple fans verleid worden, tot hij dit met een wah-wah finisher overschildert. Danny Bryant is back! Met stevige rock en snap shots uit zijn leven.

Zelfde drive horen we in “Isolate”. Een rock ballade dat hijzelf als favoriet prijst door de grote hoeveelheid power dit nummer in zich heeft. Danny staat dan ook te popelen met dit album terug op het podium te staan. Na een Engelse en Duitse tour zien we hem eind juni terug in onze contreien. “Liars Testament” getuigt ook van samenwerking met keyboardman en producer Richard Hammerton, die drie nummers van dit album mee mag ondertekenen. Grandioze bas van Alex Phillips en ademloos drumwerk door Dave Raeburn leiden mee naar de rots waar Danny zijn getuigenis uitschreeuwt, weergaloze solo's op gitaar niet nalatend. Op het einde van een late avond in de studio, zegt Danny tegen Richard dat hij “Someday The Rains Will Fall” wil proberen. Deze cover van John Mellencamp verschijnt dan ook op het Revelation album, in de versie zoals de 1st take van die avond , het past volledig in het thema van de hele CD.

Op 37 jarige leeftijd heeft Danny de planken gedeeld met grote namen als Buddy Guy, Carlos Santana, Joe Cocker, Mick Taylor, het rijtje begint nog maar. Ook maakt hij nieuwe sprongen naar samenwerking met een big band. Tijdens een driedaags project met koperblazers voor het live album “Big”(april 2017), ontstond het idee dit verder uit te werken en naast de gebruikelijke line-up optredens, ook met deze negenkoppige Big Band te touren, vooral Duitsland zal hiervan kunnen genieten. “Truth Or Dare” werd door Danny dan ook geschreven met in het achterhoofd deze horens, die de weg mee voorbereiden naar luisterrijke gitaar solo's.

“Shouting To The Moon” is opgedragen aan vader. Rond de eeuwwisseling vormden zij samen de Danny Bryant Red Eye Band. Die naam zou wegvallen in 2013, wanneer vader basman op pensioen gaat. Samen speelden ze meer dan tweeduizend shows naast mekaar over de ganse wereld. Danny buigt zich lyrisch erg diep met co-writer Richard over de gesprekken van die laatste avond met zwaar zieke vader Ken. Een hoogtepunt en soulvol nummer zoals ook vader Ken het liefst speelde.

Het favoriet nummer van Danny kennen we al, maar het nummer waarbij hij het meeste live enthousiasme voorspelt is “Sister Decline”. Als vermaard podiumbeest schiet hij hierbij zeker, met vers geladen gitaar riffs, het blues/rock vuurwerk vanop de planken over de menigte. “May I Have A Talk With You” een Howlin' Bill klassieker, dat ook al door Steve Ray Vaughan stevig bewerkt werd, vormt de tweede cover op deze CD, cool, dynamisch en ook met de Big Band. Terwijl anderen de finale laten knallen, kiest Danny hier voor een trage fade out in symbiose met de lyrische betekenis, net als Hubert Sumlin ooit deed, de vaste gitarist van Howlin' Bill tijden de jaren 1950 en 1960. Het laatste “Yours For A Song” levert het album de grote finish. De einddronk, stirred not shaken, in de diepe wateren van Danny's soul.

Het nieuwe Revelation album verschijnt 20 april 2018. Als vijfde werk bij Jazzhouse Records. Elke 18 maanden brengt hij een nieuw project. Vorige getuigen van grote vakkennis. Dit werk openbaart volwassen ervaring na een moeilijke periode. Danny Bryant is a giant and a gentle one.

Guy Cuypers

 

Artiest info
Website  
 

label: Jazzhouse Records
info: Hans Broere Promotion

video