TONY OVERWATER ENSEMBLE - TRAVELER

Het is vaak een beetje een heikel punt, als je een soundtrack -in dit geval die van een achtdelige TV-reeks op de IKON, rond de wereldreis, die Abraham Kuyper de Nederlandse filosoof, theoloog en staatsman, in 1905 maakte en waarover hij het reisverslag “Om de Oude Wereldzee” publiceerde. Dat verslag werd de basis voor de documentaire, waarvoor bassist en violonespeler Tony Overwater gevraagd een klankband bijeen te schrijven. Die werd een drietal jaar geleden al eens uitgebracht, in de nasleep van de uitzending van de TV-reeks, maar wordt nu opnieuw uitgebracht -deze keer wél in een verpakking, die nam waardig- en dat is maar goed ook, want het is een heel knappe verzameling van dertig muziekjes, die bijna stap voor stap, de vorderingen van Kuyper doorheen zijn reis, die hem van Boekarest tot Odessa, Sebastopol, Istanbul, Jeruzalem en Caïro bracht.

De melodieën en de instrumentatie sluiten nauw aan bij deze episodes van de reis en je kunt dus, naast pianoforte, harmonium, bas en viool, ook passages op Oud, klarinet en tarhu horen. Die Tarhu is een aan de Kretenzische lier verwant snaarinstrument, dat ook geregeld door de in deze kolommen vaak bejubelde Ross Daly bespeeld wordt en dat een heel bijzondere klank produceert. Dat sluit op deze soundtrack allemaal heel mooi aaneen en, nu ik de CD een zestal keer beluisterd heb, krijg ik hoe langer, hoe meer zin om ook de documentaire ooit onder ogen te krijgen, al was Kuyper nu niet meteen de meest vooruitstrevende aller politici…

Hoe dan ook: de plaat laat zich erg goed als geheel beluisteren, maar net zo goed kan je van de aparte stukjes genieten, zelfs zonder de beelden, die erbij horen. Dit is muziek op de grens tussen world, klassiek en jazz, waarin de vijf traditionals naadloos samengaan met het eigen werk van Overwater. Ideaal lijkt mij te zijn, als je dit live kunt meemaken: de documentaire geprojecteerd op een heel groot scherm en het zevenkoppig ensemble dat vooraan in de zaal dit repertoire live ter ondersteuning speelt. Ik denk dat dàt pas echt kippenvel moet opleveren, maar los daarvan is dit een heel fijne soundtrack, die ruim vijf kwartier heel mooie muziek te bieden heeft.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : RHE Records
distr.: Xango

video