YOM - BY YOM

Van zijn echte naam heet deze Franse meester-klarinettist Guillaume Humery en hij heeft zich de voorbije twintig jaar een serieuze reputatie bijeengespeeld in zowel de klezmer -zijn mama is van Joodse komaf en z’n opa speelde klarinet- met bands als Klezmer Nova en The Orient Express Moving Shnorers als in allerlei andere genres, gaande van een samenwerking met Olivia Ruiz op “La Femme Chocolat” tot een serie samenwerkingen onder eigen naam, met mensen van over de hele wereld.

De omslag die Yom in 2008 maakte, toen hij “New King of Klezmer Clarinet” uitbracht en de facto solo-ariest werd, maar wel steevast samenwerkte met andere muzikanten, luidde eigenlijk de tweede fase van zijn carrière in en, nu het tien jaar geleden is dat die plaat uitkwam, achtte hij de tijd gekomen om een overzicht te maken van dat voorbije decennium en op die manier te illustreren welke paden hij allemaal bewandeld heeft sinds die loopbaankeuze. Het werd een dubbele CD, waarop, in allesbehalve chronologische volgorde, uittreksels gepresenteerd worden van de zeven platen, die uit al die samenwerkingen resulteerden. Dat begint dus bij de al vermelde “New King”-plaat uit 2008, waarvan drie stukken in de verzameling opgenomen zijn, over “Unue” uit 2009, de samenwerking met onder anderen Ibrahim Maalof, waarvan “Rêve d’Enfant” en het heerlijke “Petite Fille” hier de dienst uitmaken.

Voor de volgende plaat, “With Love”, uit 2011, nam Yom de artiestennaam “Yom & the Wonder Rabbis” aan en uit die opnames komt, naast de titelsong, “Picnic in Tchernobyl”, “Kaddish for Superman” ook “Wandering”, één van de twee onuitgegeven tracks van deze compilatie. Die plaat toont Yom als psychedelische rocker, terwijl opvolger “Green Apocalypse” uit 2012 een soort ecologisch manifest was, dat Yom opnam samen met mondharpvirtuoos Wang Li, met wie hij ook al samenwerkte op “Unue”. Twee tracks komen uit die samenwerking, “Vegetal Love” en “Underground Storm” en ook uit opvolger “The Empire of Love” werden twee nummers weerhouden: “The Unknown” en “Angel”. Die plaat was wel heel speciaal: Yom wilde alles zelf doen, omdat hij zodanig veel dermate gekke invallen had, dat geen enkele producer ooit met zijn aanpak ingestemd zou hebben. Resultaat: maanden knip- en plakwerk in de studio werden weggegooid, nadat de eerste proefluisteraar Yom met beide voeten op de grond had gezet en hem van zijn zelfgekozen en zelfgebouwde planeet had afgehaald.

Voor “Le Silence de l’Exode” uit 2014 werkte Yom samen met de Armeense bassist Claude Tchamitchian en de Iraanse percussionist Bijan Chemirani, van het trio van die naam en de titelsong van die plaat staat in drie versies op deze compilatie. In de chronolgie van de CD’s van Yom staat “Songs for the Old Man” uit 2016 op de meest recente plaats en die CD is vertegenwoordigd door vier nummers, waaronder de onuitgegeven afsluiter “Les Hautes Plaines”, die de ruim honderd minuten muziek van deze dubbelaar knap afsluit. Het fijne aan deze compilatie is dat ze tegelijk een mooi overzicht geeft van de verschillende samenwerkingen, waar Yom bij betrokken was, en duidelijk maakt hoe veelzijdig hij wel is als klarinettist. Het strafste van al is echter de vaststelling dat de nummers, al lijken ze kriskras door elkaar op de CD’s te staan, heel mooi als geheel te beluisteren zijn. Dit is, met andere woorden, een compilatie, die geen compilatie lijkt en het moet zowat van Bowies “Changes” geleden zijn, dat we zoiets nog mochten meemaken.

(Dani Heyvaert)

Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
disdr.: Xango

video