AYUUNE SULE - WE HAVE ONE DESTINY

Wie al eens een optreden meemaakte van King Ayisoba, het Glitterbeat-gezicht van de kologo-muziek, heeft wellicht ook Ayuune Sule aan het werk gezien. De jongeman is immers niet voor niks samen met Ayisoba hét gezicht van deze Ghanese muziekstijl. Makkum Records, het Nederlandse label van The Ex-muzikant Arnold De Boer, is zich intussen zo’n beetje gaan specialiseren in deze muziekstijlen: ze brachten ons een tijdje geleden de compilatie “This Is Kologo Power” en een paar maanden geleden “Sycophantic Friends” van Atamina, waarover je in deze kolommen flink wat gereserveerde woorden kon lezen, omdat volgens ondergetekende een EP een betere optie was geweest dan een volwaardige CD. Maar dit allemaal terzijde: we moeten het hebben over “We Have One Destiny”, van de man, die de soul in de Kologo binnengebracht heeft.

Vaststelling nummer één: deze plaat is een pak toegankelijker voor onze oren, dan het meeste wat we recent uit Ghanese hoek te beluisteren kregen. Opener “Two Wrongs Don’t Make a Right” is al meteen een soort Credo van Ayuune, die in een decor van voornamelijk percussie-instrumenten, heel sterk aan de jonge Bob Marley doet denken en daarbij de hulp krijgt van Chickicheke, die ook terugkomt in “Asibi”, een typisch hiplife-nummer, waarin hiphop een belangrijke rol speelt.

“What a Man Can Do, A Woman Can Do More Better” is al min of meer bekend sinds de concerten van Ayuune aan de zijde van King Ayisoba en is iets wat je niet meteen zou verwachten uit een cultuur, waar vrouwen niet meteen op een piedestal geplaatst worden. Nu, uit de mond van een (jonge) man, klinkt dit statement nog krachtiger dan wanneer het door een vrouwenkoortje gezongen zou worden en wat mij betreft, is dit het soort song, waar we met z’n allen veel hoop mogen in investeren, als we tenminste willen dat het ooit goed komt met de gelijkberechtiging van vrouwen.

We maken ook kennis met de “azonto”, het Ghanese equivalent van de Jamaïcaanse dance-hall en in die zin is deze plaat een heel fijn vervolg op de recente oogst uit Ghana: je merkt dat daar één en ander in beweging komt en dat de muziekscene langzaam maar zeker een eigen gezicht aan het vinden is en de koloniale invloed stilaan aan het verwerken is in een hedendaagse, eigen stijl.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Makkum Records
distr.: Xango

video