THE CADILLAC KINGS - THE SECRET OF MY SUCCESS

Het is met enige vertraging dat het album “The Secret Of My Success” ons bereikte voor een recensie. Maar we zijn niet weinig blij dat deze nieuwe uitgave van The Cadillac Kings onze richting uitkwam. De Britse groep is één van de betere Rhythm and Bluesbands en ondanks de diverse personeelswisselingen in het verleden lijken ze nu toch hun betere bezetting gevonden te hebben. Dat wil zeggen dat zanger Mike Thomas die naast hofleverancier van de songs tevens harmonica en slide speelt, omringd wordt door Mal Barclay op gitaar en zang, Tim Penn op piano en accordeon, Paul Cuff op bas, Roy Webber op drums en zang. Deze, prima, plaat krijgt een opvallend diverse kruiding, lees aanstekelijke meestampbare Chicago Shuffles, Zydeco en New Orleans R&B.

We zullen wel niet de enige zijn die zich T-Bone Walker voor de ogen en oren halen bij aftrapper “For Richer, For Poorer” maar deze opener is in ieder geval veelbelovend. Schitterend toetsenwerk op “Five Wont Getcha Ten” een heerlijk rockend en stampend nummer waarbij je onmogelijk stil kan blijven zitten is de bevestigende volger. Het eerder donkere “Wasted” is een slower waar de zang ons doet denken aan Slidin’ Slim. De slide onderstreept voortreffelijk het mijmerende karakter van het, ook al, uitstekende nummer. Het met een goede twee en een halve minuut durende “Cadillac Shake” is het kortste nummer van de plaat die in totaal afklokt op haast een uur. Het is een rockende ode aan klassieke wagens met prima ondersteuning op accordeon.

We zijn helemaal weg van de bluesharp op het stampende “I Aint Gonna Miss Ya”, waar jammer genoeg de achtergrondzang wat lichtjes en onnodig overkomt. In dezelfde, heerlijke, stijl catalogeren we ook het trage, tekstueel komische, “Left-Handed Woman”. Mike’s harmonica is fantastisch maar we fronsen onze wenkbrauwen als zijn solo halverwege wordt overgenomen door Tim’s accordeon. Op zich niets mis mee want klassevol maar eerder ongepast uitfaden. Soit, dit is geen afbreuk aan de totale positieve ervaring die we hebben bij beluistering van deze uitgave. Zeker als er nog songs te beluisteren vallen als het fantastische titelnummer bijvoorbeeld.

Het rockende “The Secret Of My Succes” herbergt een sublieme snaren- en dito pianosolo terwijl de tekst ons opnieuw doet glimlachen. Het hoogstaand niveau blijft aangehouden op de valse trage “Stalkin’ Blues” met Penn alweer uitstekend op dreef op zijn piano. De man is trouwens ook in zijn sas op het swingende “Everybody’s Out”. De liefhebbers van “Charleston” zullen de dansvloer snel innemen bij het horen van dit nummer maar ons zal u eerder aan de toog terugvinden op dit moment wat meer zegt over ons danstalent dan wel over het muzikale niveau dat te genieten valt. En dat niveau valt ook te noteren op de enkele covers die de plaat bevat. Een heerlijke versie van Rockin’ Sidney Simien’s “No Good Woman” bijvoorbeeld waar de kenmerkende mondharmonica terecht de hoofdrol opeist. Als afsluiter bewerkten de heren , of moeten we zeggen Mike Thomas, Henry Glover’s “Calfornia Sun” en maakte(n) er een in de Louisiana richting gestuwde Zydeco nummer van , toepasselijk “Soleil De La Louisiana” getiteld. De Cadillac Kings hebben ons meer dan aangenaam verrast op deze plaat die genoeg variatie kent om diverse muziekliefhebbers te overtuigen.

Luc Meert

 Artiest info
Website  
 

Label: 33 Records

video