AKTÈ - AKTÈ

Best een ongebruikelijke combinatie, dit kwartet zonder naam, waarin accordeonist Fausto Beccalosi, gitarist Claudio Farinone, oud-speler Elias Nardi en multi-instrumentalist Max Pizio zitting hebben. De vier heren, met een behoorlijk curriculum achter hun naam, gooien zich op de muziek van rond de Middellandse Zee, dat bekken van variatie van stijlen, waarin zowel de Oud als de accordeon, de klarinet en de (flamenco) gitaar kunnen gedijen.

Het kwartet is compleet onuitgegeven, het repertoire bijzonder divers: van Macedonische traditionals tot Catalaanse volksmuziek en hedendaagse nieuwe composities met onmiskenbaar Italiaanse pf Griekse inslag…je vindt het allemaal in de negen songs van deze CD, die, met zijn 53 minuten looptijd werkelijk geen seconde verveelt, maar tegelijk bijzonder veeleisend is voor de niet-voorbereide luisteraar.
Aktè is de Griekse godin van plezier, rust en voeding en zij was de inspiratiebron, volgens de muzikanten zelf, van deze plaat, die een zweem van de Mediterraanse rijkdom probeert weer te geven, aangevuld met kruiding uit andere regio’s: al bij al liggen Armenië, het Midden-Oosten, Macedonië en het Iberische schiereiland niet zo ontzettend ver uit elkaar en dwingt de klank van onze hedendaagse tijd ons te luisteren naar de geluiden van de buren, veraf of dichterbij. Grenzen worden, willens nillens, doorbroken en overschreden en uiteindelijk blijft er maar één taal over, die van de muziek, die dermate indringend en doordringend is, dat menselijk ingrijpen er geen enkele vat op heeft.

Muziek is, voor eeuwig en altijd verbonden met het plezier om te delen, met de gemoedsrust en het voedsel voor de menselijke ziel, die elk van ons gaande houden, of we dat nu beseffen of niet. De notie “wereldmuziek” werd ooit uitgevonden om alles wat niet-Westers klonk en/of gemaakt werd door niet-blanke muzikanten, te duiden. Vandaag is dat een beetje een uitgehold begrip geworden: Macedonië, Marokko, Palestina, Mali, en net zo goed Nieuw-Zeeland of Fiji, liggen zowat in onze achtertuin en, als mensen al huiverig staan tegen de mengvormen, die zoiets teweeg brengt, zowel demografisch, als cultureel, dan nog is er het gegeven dat muzieknoten, van welke origine ook, makkelijk verbonden en vermengd raken met soortgenoten van andere geografische afkomst. Dàt is wereldmuziek vandaag: een Italiaan kan perfect een interpretatie geven van een Catalaans volksliedje of een Armeense dans.

Het is precies dàt, wat dit kwartet doen: vreemd en eigen, ouden nieuw…met elkaar in confrontatie laten gaan en zien wat er uit komt.Dat was eigenlijk eeuwen geleden al niet anders en we zijn dat gemakshalve “klassiek” gaan noemen, maar Mozart en Stravinsky hebben in nauwelijks een paar eeuwen allebei hun plaats opgeëist en gekregen in de canon der klassieke muziek. Deze CD is daar eigenlijk de voortzetting van: muziek is muziek. Ze is des mensen en ze begeleidt mensen in alle fasen van hun leven, ongeacht de plaats waar die mensen wonen. Dat lijkt mij de boodschap van deze heerlijke plaat en, al ken ik dan, vanuit mijn persoonlijke verleden en mijn fascinatie voor Kerstliederen het Catalaanse “El Noi de la Mare”, dit gaat eigenlijk over veel meer: muziek is van alle tijden, alle plaatsen en alle mensen. Het ultieme communicatiemiddel, quoi!.

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label: Visage Music
distr.: Xango

video