LAST CHARGE OF THE LIGHT HORSE – RACE TO THE SOUND

De groepsnaam ‘Last Charge Of The Light Horse’ is geïnspireerd op de laatste grote aanval van de 4e Australische ‘Light Horse’-cavalerie op 31 oktober 1917 in Beersheba, de grootste stad in de Negev-woestijn in het zuiden van Israël, met vele doden tot gevolg (Wikipedia weet toch bijna alles, hé). Dit wist-je-datje even om te verduidelijken waar de Amerikaanse singer-songwriter Jean-Paul Vest de mosterd haalde toen hij in 2004 besloot om met een eigen pop- en rockgroep te beginnen.

De andere bandleden van ‘Last Charge Of The Light Horse’ zijn leadgitarist Bob Stander, bassist Pemberton Roach en drummer Shawn Murray, maar voor de opname van hun recentste plaat “Race To The Sound” werden er nog heel wat andere muzikanten (o.a. gitarist Jim Watts en backing vocaliste Pam Aronoff) voor extra support naar de studio’s in New York en Los Angeles gehaald.

De tien nummers op “Race To The Sound” werden allemaal gecomponeerd door frontman Jean-Paul Vest en daar kunnen we probleemloos enkel prachttracks uit selecteren, te beginnen met de sobere akoestische openingssong “Where The Winter Ends” en gevolgd door het zachtjes swingende “What If”.

Hier en daar lijkt het werk van deze band wel wat op de sound die we kennen van bands als ‘Crowded House’ of ‘Wilco’: mooi verzorgd, melodieus en verrassend in zijn opbouw, o.a. door de inbreng van strijkers en blazers. Andere songs uit deze cd die onze goedkeuring kunnen wegdragen zijn de ballad “This Room”, het van traag naar uptempo groeiende “More” en “You Are My Raincloud”.

“Strange Sat(i)ellite” is een aangenaam jazzy instrumentaaltje en het korte instrumentale “Into A Corner” is ook heel sfeervol, maar het meer dan 6 minuten durende “You’ve Lost Your Way” valt hier heel wat minder in de smaak. Geef ons dan liever nog maar een keertje de ingenieuze, aan werk van Thom Yorke en ‘Radiohead’ herinnerende albumslotsong “Cool Night, Quiet Place”.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby