ETÉNÈSH WASSIE & MATHIEU SOURISSEAU - YENE ALEM

 

Ik denk dat ik mag zeggen dat ik de jongste jaren heelwat gewend ben geraakt binnen de muziek en dat ik er dus weet van heb, dat sommige mensen met heel bijzondere dingen bezig zijn en dat sommige dingen niet voor alle oren bestemd zijn. Meestal lukt het me dan om, na de nodige pogingen, in een bepaald muzoektype “binnen” te geraken en er iets van schoonheid in te vinden. De Franse bassist Mathieo Sourisseau en de Ethiopische zangeres Eténèsh Wassie maken het mij echter behoorlijk moeilijk want hun tweede plaat -waarvoor ze trouwens celliste Julie Laderach als gastmuzikante uitnodigden- gaat wel heel ver op het impro-pad: de op klassieke azmari-leest geschoeide gezangen van Wassie schuren zich aan tegen de heel diverse, maar zelden gebruikelijke speelwijze van Sourisseau, die met zijn contrabas de meest vreemde klanktapijten creëert en ik moet zeggen dat de weerhaken bij momenten bijzonder hardnekkig hun werk doen.

Dit is niet de muziek, die je moet beluisteren bij het klussen, bij de vaat of in gezelschap van niet-gewaarschuwde medemensen. Het intrigeert en het heeft een zekere vorm van theatraliteit in zich, maar het blijft vooral toch een tikje teveel aan de hermetische kant. Misschien best even eerst een paar Youtube-filmpjes consulteren, voor je aan de beluistering van dit album begint. Dat deed ik dus en het was pas na een keer of zes luisteren, dat ik enig inzicht begon te krijgen in wat het drietal hier neerzet: negen vrij lange nummers, waar je de teksten niet van begrijpt, maar die, door de combinatie zang/snaren een soort trance opwekkende muziek maken, die repetitiefis, die ongewone harmonieën bevat en die, zo durf ik te denken, vooral voor heel avontuurlijk ingestelde luisteraars bedoeld is.

Dit is zeker geen muziek van klassieke schoonheid, maar door het primitieve karakter ven de sequencing van de liederen op de plaat, krijg je, na verloop van tijd, toch een beetje voeling met de bizarre wereld van de muzikanten. Blijven proberen is dus de boodschap….

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Buda Musique
distr.: Xango

video