THE HEAVYWEIGHTS BRASS BAND - THIS CITY

Uit Toronto, Canada, komt dit vijfkoppig blaasensemble, dat net zo goed uit New Orleans had kunnen komen en dat met deze korte CD aan z’n derde outing toe is. In eigen land worden alle vijf de muzikanten (John Pittman -trompet, Chris Butcher-trombone, Paul Metcalfe-tenor sax, Tom Richards-Tuba & sousaphone en Lowell Whitty-drums & percussie )tot de topklasse in hun vak gerekend en ze zijn dan ook veelgevraagde sessiemuzikanten en muziekleraars. Hun versie van de New Orleans Brass muziek, zou zonder enige moeite op de soundtrack van het geweldige Treme hebben kunnen staan, zonder dat je zou kunnen horen dat de heren van Canada afkomstig zijn.

De plaat bevat, naast een korte introductie van gastsaxofonist Roger Lewis, die komt meespelen op “Dance Out On The Corner”, zeven nummers, waarvan vijf van de hand van de band zelf zijn en de covers geleend worden van Stevie Wonder (“Tell Me Something Good”) en Steve Earle (titeltrack “This City”), zodat flink beneden het half uur afgeklokt word en hiermee heb ik het enige minpuntje van deze CD aangegeven; als muziek zo knap en aanstekelijk gespeeld wordt als op deze plaat, dan is een half uur wel erg kort.

Het pleit overigens voor de band, dat ze, war ze dat nodig achten, gasten binnenhalen: ik vermeldde al Roger Lewis, maar er er is ook de zang van Jackie Richardson op de titeltrack, de snaren van de ongelooflijke Kevin Breit op dezelfde titeltrack en op “Two Foot Ticket”. Daarnaast passeren ook nog anderen de revue: Ashlin Parker levert trompetklanken op “Hands Down Lo’” -waarop trouwens ook de basdrum van Joe Lastie en de zang en percussie van Eugene Grant te horen zijn - en “Rosco’s Big Hit” en tenslotte is er een heerlijke vocale partij van Marla Dixon op “Dance Out On The Corner” om dit onweerstaanbare koperfeestje mee in te kleuren.

Heerlijk plaatje is dit, met als superdeluxe bonus die onvoorstelbaar mooie titeltrack, waarop Steve Earle, naar ik mij inbeeld, heel trots moet zijn. Ik verwees al naar “Treme” en het is vast geen toeval dat de originele versie van die song in de slotscène van de eerste jaargang van die geweldige reeks gebruikt werd. Om maar te zeggen: wie een hart heeft voor de Big Easy, kan onmogelijk om deze feestelijke plaat heen!

(Dani Heyvaert)

 


Artiest info
Website  
 

label : Lulaworld Records
distr.: Xango

video