SARAH McQUAID – IF WE DIG ANY DEEPER IT COULD GET DANGEROUS

De bekende Engelse folkzanger, songschrijver en gitarist Michael Chapman heeft wel heel goed zijn best gedaan om als producer een pareltje van een cd op te nemen met Sarah McQuaid, de in Madrid uit een Spaanse vader en een Amerikaanse moeder geboren, maar nu in het Engelse Cornwall wonende folkzangeres en songschrijfster.

Deze artieste speelt zelf op piano en akoestische en elektrische gitaar tijdens haar optredens en ze heeft in 1997 haar debuutplaat “When Two Lovers Meet” uitgebracht. Nadien volgde er pas in 2008 een tweede plaat “I Won’t Go Home ‘Til Morning” en in 2014 een derde die als titel “The Plum Tree And The Rose” kreeg. Haar laatst uitgebrachte plaat “Walking Into White” dateert al van 2015 en het heeft tot nu geduurd vooraleer album nummer vijf op de markt werd losgelaten.

De twaalf liedjes op het nieuwe album “If We Dig Any Deeper It Could Get Dangerous” zijn moderne folksongs die omkaderd worden door een prachtige orkestratie, soms overweldigend maar vaak ook heel sober en intiem. De inspiratie voor de albumtitelsong kreeg ze toen haar zoon in de tuin een diep gat aan het graven was. Men hoeft het blijkbaar soms echt niet zo ver te zoeken om een thema voor een lied te vinden.

Zo vormt een dreigende situatie die ontstaat tussen een spreeuw aan het raam en haar kat Nightshine aan de andere kant van het venster de basis van de songtekst voor het nummer “One Sparrow Down”. Voor het nummer “The Silence Above Us” neemt Sarah McQuaid aan de piano plaats om de juiste sfeer bij dit intimistische liedje te creëren. Het melancholische “Forever Autumn” is een coverversie van een bijna 50 jaar geleden door Jeff Wayne geschreven en door ‘Moody Blues’-zanger Justin Hayward voor de soundtrack van de film “The War Of The Worlds” gezongen song. Zij brengt op dit album een heel sobere variatie op deze wondermooie song.

Ook de uit Gregoriaanse gezangen stammende song “Dies Irae” brengt Sarah McQuaid op deze plaat, geheel in de Latijnse taal gezongen, gevolgd door een instrumentale track “The Day Of Wrath, That Day” die later zeker bij één of andere filmscène zal kunnen worden gebruikt, net als het even later volgende instrumentaaltje “New Beginnings”.

De song “Cot Valley” gaat over de tot diep in de 20e eeuw voortdurende kinderarbeid in de tinmijnen in o.a. haar huidige woonplaats Cornwall. Onze favoriete song uit deze cd is het samen met de Ierse zanger Gerry O’Beirne gecomponeerde nummer “Time To Love” dat hier ook zeer sober wordt neergezet en verrijkt met knap werk op viool en cello. Ook slotsong “The Tug Of The Moon” die u op de video kan beluisteren is beklijvend, met enkel de loepzuivere stem van Sarah McQuaid en een minimalistische elektrische gitaarbegeleiding.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Shovel And A Spade Records

video