MATTEO MYDERWYK - VERSES

In de benoeming van het genre dat Matteo Myderwyk beoefent, bevindt zich al het probleem van de omschrijving van deze muziek, gaat het hier om moderne (klassieke) muziek, is het jazz of wat dan ook ? Een etiket plakken is misschien niet makkelijk maar ook absoluut niet noodzakelijk, meestal zijn de muziekvormen die er tussenin hangen veel interessanter. Dit tweede album van Matteo (26), een jongere uitgave van Jan Vayne, althans fysiek, is een mix van jazz improvisaties, pop invloeden, minimal Music, dance en dat alles met een duidelijke klassieke touch. De titels geven alleen de toonsoort aan zoals het openingsnummer “Ab major”. Matteo wil de luisteraar niet teveel beïnvloeden door het toedelen van namen aan de nummers, de muziek moet een eigen verhaal krijgen via de fantasie van het luisterend publiek.

Matteo begon pas op veertienjarige leeftijd met pianospelen toen hij bij toeval tegen een keyboard aanliep bij Aldi en besloot impulsief deze aan te schaffen. Als zestienjarige begon hij pas aan zijn muziekopleiding, in eerste instantie was hij nog sterk onder de indruk van componisten als Bach, Mozart en Liszt, die muziek wilde hij later vertolken in de concertzalen. Maar na zijn afstuderen met het behalen van de master’s degree geïmproviseerde muziek bij Harmen Fraanje nam hij afstand van de gecomponeerde muziek, hij wilde niet meer werken van papier maar vanuit ideeën. Hij belandde in de free jazz scene in Amsterdam en speelde daar o.a. met Han Bennink in de Instant Composer Pool.

Op eigen voeten blijft hij toch dichter bij zijn klassieke roots, zoals ook blijkt uit de muziek op deze cd. De technische benadering van de piano leunt heel sterk aan tegen die van klassieke pianisten, minimal music speelt een belangrijke rol en er is geen sprake van enigerlei gevoel van swing. Dat maakt de muziek moeilijk te beoordelen, de eerste keer dat ik het hoorde was ik onder de indruk van de ideeënrijkdom en de zeggingskracht van de min of meer structuurloze samenhang van akkoorden en schema’s. Maar naar gelang de cd verder vordert beneemt je toch het gevoel van herhaling en mis je de opbouw en spanning die een nummer je kunnen uitdagen. Dat is jammer want Matteo is een zeer kundig pianist, maar hier wringt zich zijn gebrek aan keuzes, ergens blijven hangen tussen improvisatie en klassiek of toch met een meer duidelijke keus richting jazz improvisatie, dat laatste lijkt me de betere, dit is eigenlijk vlees noch vis.

Jan van Leersum

 


Artiest info
Website  
 

Label: Excelsior Recordings
Distr. : V2 Rec

video