DAVID VEST – DAVID VEST

 

 “ Rockin' and shoutin' the blues since 1957. Blues history courses through his veins... “

David Vest is muzikant, boogiewoogie pianist en blueszanger. Hij woont in Canada, maar is geboren in Huntsville, Alabama en groeide op in Tuxedo, een wijk in Birmingham, AL. Zijn muzikale carrière start in 1957. Als hij zeventien is gaat Vest touren met Jerry Woodard & The Esquires. Woodard zelf jamde in Florida nog samen met James Harman. In 1962 (hij was toen negentien) op Nieuwjaarsdag, opent hij de show van Roy Orbison en, rond zijn eenentwintigste treedt hij op met de band, die Big Joe Turner backte. Turner zei ooit tegen Vest dat zijn pianospel hem een “Kansas City thuis gevoel” gaf. Vest tourde uitgebreid met singer-songwriter en jump blues man Jimmy “T99” Nelson (1919-2007) en de Texas’ blues en soul zanger Lavelle White, Floyd Dixon en de rockabilly band Bill Black's Combo.

Op Vest’s éérste opname (met het Sacred Aires Quartet, "I Can't Be Satisfied” [1960]) staat de laatste song die Alton Delmore schreef. Alton Delmore (1908–1964) en zijn broer Rabon Delmore (1916–1952) traden op als The Delmore Brothers. Ze waren pioniers van de country muziek en in de jaren ’30, grote sterren in de bekende ‘Grand Ole Opry’. Vest componeerde de eerste nummers die Tammy Wynette ooit opnam. Vest was de éérste Amerikaanse muzikant die, na zijn optreden op het Sibiu Jazz Festival, in Roemenië een album opneemt.

Van 2002 tot 2006 is Vest de zanger, co-leider en frontman van de Paul deLay Band. Paul Joseph deLay (1952–2007) was een Amerikaanse blues zanger en mondharmonicaspeler uit Portland, OR. Door drugs- en alcoholproblemen belandt hij in de gevangenis. Tijdens deze periode speelt zijn band verder onder de naam No Paul deLay Band. In 2002 stelt deLay de laatste line up van zijn band samen met David Vest (zang, piano), Peter Dammann (gitaar), Jeff Minnick (drums) en Dave Kahl (bas). Vest neemt in deze periode ook de award-winning live CD ‘The Last Of The Best, Live Recorded by The Paul deLay Band’ [2007] op. Tijdens zijn verblijf in Portland wint Vest vijf Muddy Awards, inclusief de “Best Keyboard Player”. Na de dood van DeLay gaat Vest samenwerken met pianist Kenny “Blues Boss” Wayne en andere pianisten, waaronder Ann Rabson en D.K. Stewart, om zo de super band Northwest Pianorama te vormen.

In 2012 nam Vest (met muzikanten van Downchild en Fathead) een derde studio album op ‘East Meets Vest’ op. Met de titel van het album verwijst Vest naar een tour die hij deed in Oost Canada. (The) Downchild (Blues Band) is opgericht in Toronto in 1969 en treedt nog altijd op. De oprichters zijn de broers Donnie ("Mr. Downchild") Walsh en Richard ("Hock") Walsh (1948-1999). De andere band Fathead bestaat uit John Mays (zang), Al Lerman (mondharmonica, sax), Omar Tunnoch (bas), Teddy Leonard (gitaar) en Bucky Berger (drums).

‘Roadhouse Revelation’ kwam uit in 2014 en nu is er de titelloze opvolger ‘David Vest’. Het album is “live” en zonder veel extra poespas (overdubs, retakes) opgenomen op Vancouver Island in British Columbia. Het project brengt Vest weer samen met zijn oude vriend Peter Dammann, een gitarist die in Chicago geboren, lid van de Oregon Music hall of Fame én die deel uit maakte van de Paul deLay Band. Drummer co-producer Billy Hicks kent Vest van zijn periode met Powder Blues en Vest’s “secret weapon” op het album is bassist Ryan Tandy. Ook zijn vaste gitarist Tom Bowler maakt deel uit van de band.

Met een van de zeven originals ”Some Old Lonesome Day” opent Vest zijn album. Het is niet de uptempo boogiewoogie die je van Vest meestal verwacht, maar een swampy, wat droevige en intrigerende song over “what went wrong”. Met de eerste cover ”Genevieve” van de jazz en blues pianist Huey “Piano” Smith (Huey schreef zijn eerste nummer "Ramsford Street Boogie" als hij acht is!), verandert de sfeer en gaat het tempo omhoog. Het is een swingend piano nummer dat Smith’s afkomst (New Orleans, LA) verraadt. Met de rocker ”Party In the Room Next Door” is het party time en gaat Vest er voluit voor. ”Crocodile” verlengt deze lijn en van de Elvis Presley cover ”Leak In This Building” kan je niets anders verwachten. Dit is meteen ook het juiste moment voor Ryan Tandy om zich op staande bas te laten horen. ”What’s the Matter Now” is daarna de het juiste wat rustigere jazzy intermezzo en ”Gotta Travel On”, een traditional die bewerkt werd door Vest, een gospel melodie en “spek voor de bek” van drummer Hicks. Het wordt daarna erg bluesy (en even moraliserend) met ”Decolonize Yourself” en ”Renoviction Man”, een nummer dat op de setlist van de hootchie cootchie man kon gestaan hebben. Het einde van het album nadert met ”Lomax”. Het nummer, een weemoedige ballade, is de perfecte afsluiter.   

David Vest (deze singer-songwriter is er ondertussen al vierenzeventig!) moet muziek in zijn aders hebben. Op zijn nieuwe album blijft er nog altijd voluit voor gaan. Met de juiste muzikanten rond zich, weet hij opnieuw een heel gevarieerd en erg aantrekkelijk album te maken. Vest gaat opnieuw hoog scoren en vele muziekliefhebber ongetwijfeld bekoren!

“ David Vest (this singer-songwriter is now seventy-four!) must have music in his veins. On his new album he’s still going fully for it. With the right musicians around him, he once again managed to make a varied and very attractive album. David Vest will once again score high and will undoubtedly attract many music lovers!... “  -  www.rootstime.be

Eric Schuurmans

 

 

Album track list:
01.”Some Old Lonesome Day” – 02.”Genevieve” [Huey P. Smith] – 03.”Party In the Room Next Door” – 04.”Crocodile” – 05.”Leak In This Building” [Elvis Presley & Vera Matson] – 06.”What’s the Matter Now” – 07.”Gotta Travel On” [traditional, arr. David Vest] – 08.”Decolonize Yourself” – 09.”Renoviction Man” – 10.”Lomax”– Written by David Vest and/or as [noted] ℗ 2018 – Produced by David Vest & Billy Hicks

Album line-up:
David West: voc, piano
Billy Hicks: drums
Ryan Tandy: upright bass
Tom Bowler: guitar
Peter Dammann: guitar

Discography DAVID VEST:
David Vest [2018] | Roadhouse Revelation [2014] | East Meets Vest [2012] | Rock A While [2010] | The Last Of The Best, Live recorded by The Paul deLay Band [2007] | Serf Me Right To Shuffle [2005] | Way Down Here, with Paul deLay, Alan Hager & The Willing Victims [2003] |

Artiest info
Website  
 

Label: Cordova Bay Records

video