HEARTWORN HIGHWAYS & HEARTWORN HIGHWAYS REVISITED

 

Exploring the roots of outlaw country music, offering rare insight
into the lives of pioneering musicians who set the bar for those to come

Townes Van Zandt, Guy Clark, David Allan Coe, Steve Young, Rodney Crowell, Gamble Rogers,
Steve Earle, Barefoot Jerry and the Charlie Daniels Band

James Szalapski maakte in 1976 de legendarische country/singer-songwriter documentaire "Heartworn Highways", waarin hij een portret maakte van de ontluikende alt-country dat vooral in Austin ontstond. Szalapski gaf al te kennen een zeer goed oor te hebben voor de talenten die er echt om zouden doen, maar kon indertijd niet weten welk een uniek materiaal hij aan het opnemen was, dat werd pas jaren later duidelijk. De film stierf een roemloze dood totdat de DVD uitgave in 2003 plaatsvond.

We zien de prestaties van Townes Van Zandt, die zijn boerderij laat zien en, terwijl drinkend met zijn buurman, de voor en tegens van de Country muziek discussieert. James bezoekt Gamble Rogers, die de nachtclub-style in de Country muziek heeft gebracht. Guy Clark speelt diverse liederen in zijn keuken. David Allan Coe vertelt over zijn criminele verleden tijdens een concert in de gevangenis. Verder bezoekt James de Charlie Daniels Band, die een optreden voorbereidt in een kleine stad. We zien ook nog optredens van Rodney Crowell, Steve Young en een jonge Steve Earle, tien jaar voordat hij bekend werd. Dus pas toen zagen we de ontluikende carrières van o.a. Guy Clark en Townes van Zandt, maar ook een Rodney Crowell, David Allan Coe, Steve Young, John Hiatt en Steve Earle.

De film opent al prachtig met het indrukwekkende "LA Freeway" van Guy Clark en Larry Jon Wilson, in de studio, nog zichtbaar tipsy van de avond voordien. Larry John Wilson heeft al een deftige bariton, maar met de avond ervoor in de kleren klinkt hij nog niet iets dieper. En zo krijgen we heel veel memorabele scènes voorgeschoteld. Je krijgt een prachtig moment als de camera bij Townes Van Zandt terecht komt. Eerst dolt hij wat in zijn tuin, ook al zichtbaar tipsy. Heel ontwapenend. En het volgend moment zit hij binnenshuis, samen met Uncle Seymour Washington. Die een heel pure, down-to-earth filosofie vertelt over whiskey. Waarna Townes Van Zandt mijn favoriete song van hem begint te spelen: “Waitin’ Around To Die”. Uncle Seymour Washington weent dikke tranen bij zoveel pure eerlijke muzikale emotie. En hij was niet alleen. Ik kan dit nummer niet horen of mijn gemoed schiet vol. Wat ben ik toch dankbaar voor songs als deze. En voor pure artiesten die die songs brengen, zoals Townes er zeker een was.

Ook het tranentrekkende "Waiting Around To Die" dat voor een huilende buurman gespeeld wordt ontbreekt niet, al valt wel meteen op dat Townes hier met maar twee songs vertegenwoordigd is. Met deze grote namen hebben we dan ook meteen wat klassiekers. Denk maar aan "That Old Time Feeling", "Desperadoes Waiting For A Train", "Bluebird Wine", "Alabama Highway" en "Texas Cookin’". Veel niet eerder uitgebracht materiaal van alle artiesten dus en het geheel wordt passend afgesloten met vier nummers opgenomen aan tafel bij Clark thuis op de avond voor kerstmis 1975. Twee van de vier nummers zijn van Earle, "Mercenary Song" en "Elijah's Church". Steve Young doet op geheel eigen wijze de bekende Hank Williams klassieker "I'm So Lonesome I Could Cry" en Rodney Crowell horen we met de aloude traditional "Silent Night", waarbij andere aanwezigen als Richard Dobson, Jim McGuire en Susannah Clark invallen op dit spiritueel sluitstuk.

Het geniale aan deze film is dat ze focust op het gewone leven van deze muzikanten. Ze zijn nog niet écht bekend, ze leven allemaal heel sober en komen geregeld samen, vooral bij Guy Clark. Om te jammen en anekdotes op te halen. Geen enkele onder hen dénkt ook nog maar aan bekend of rijk worden. Al wat er is, is de authentieke liefde voor hun muziek. En James Szalapski registreert enkel. Hij komt niet tussenbeide, hij stelt geen vragen. Enkel registreren. Ik hou van zo’n films. Waar de beelden voor zich spreken en de camera als objectieve waarnemer wordt gebruikt. Omwille van de vele emotionele momenten en de historische beelden is deze DVD voor de echte fans zeker een must. "Heartworn Highways" is gewoon een mooie staalkaart van de ontstaansgeschiedenis van de Americana, die nu meer dan 40 jaar later als een historische mijlpaal in de muziek genoemd kan worden.

In 2017 verscheen een vervolg op deze documentaire, 'Heartworn Highways Revisited'. Waar James Szalapski in de jaren ’70 op het idee kwam om zich eens te verdiepen in de roots van de ‘outlaw country’, en daar deze generatie ook zijn outlaws heeft, besloot Wayne Price op een soortgelijke zoektocht te gaan. Hij ontmoette onder anderen John McCauley, Jonny Fritz, Josh Hedley, Justin Townes Earle, Shovels & Rope, Langhorne Slim, Robert Ellis, Shelly Colvin en Phil Hummer. Bovendien zijn oude bekenden Steve Young, David Allan Coe en Guy Clark, na hun optreden in de officiële documentaire, ook weer van de partij. 'Heartworn Highways Revisited' geeft dus ook via een gemeenschap van hedendaagse muzikanten uit Nashville, Tennessee de authenticiteit en de geest van die legendarische film aan. Al krijgt dit nieuwe countrytalent de ruimte in deze opvolger, die rijk is aan goede muziek, in zijn geheel biedt het echter maar weinig context.

 

 

 

 

Hieronder een complete lijst van alle songs die in Heartworn Highways voorbij komen:

Guy Clark – “L.A. Freeway”
Larry Jon Wilson – “Ohoopee River Bottomland”
David Allan Coe – “Keep on Trucking”
Big Mack McGowan & Glenn Stagner “The Doctor’s Blues”
Guy Clark – “That Old Time Feeling”
Townes Van Zandt – “Waitin’ Around to Die”
David Allan Coe – “I Still Sing the Old Songs”
Barefoot Jerry – “Two Mile Pike”
Rodney Crowell – “Bluebird Wine”
Steve Young – “Alabama Highway”
Guy Clark – “Texas Cooking”
Gamble Rogers – “Black Label Blues”
Peggy Brooks – “Lets Go All the Way”
The Charlie Daniels Band – “Texas”
David Allan Coe – “Penitentiary Blues”
David Allan Coe – “River”
Steve Earle – “Elijah’s Church” (partial)
Ensemble – “Silent Night”
“Extras” Bonus Songs on DVD

Guy Clark – “Desperadoes Waiting For a Train”
Townes Van Zandt – “Pancho & Lefty”
Richard Dobson – “Hard by the Highway”
The Charlie Daniels Band – “Long Haired Country Boy”
Guy Clark w/ Rodney Crowell – “Ballad of Laverne and Captain Flint”
John Hiatt – “One For The One For Me”
Steve Earle – “Darlin’ Commit Me”
David Allan Coe – “Thank You, Jesus”
Party at Guy Clark’s House

Steve Earle – “Mercenary Song”
Rodney Crowell – “Young Girls Hungry Smile”
Richard Dobson – “Forever, For Always, For Certain”
Billy Callery – “Question”
Steve Young – “I’m So Lonesome I Could Cry”
Steve Earle & Rodney Crowell – “Stay a Little Longer”
Guy Clark – “Country Morning Music”

 

Artiest info
Website  
 

MVD Entertainment Group

video