ANDY SHEPPARD QUARTET - ROMARIA

Andy Sheppard (1957) behoort tot de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten uit Groot Brittannië, hij is een multilaterale saxofonist (op Romaria zowel op tenor- als sopraansax), hij speelde en speelt in velerlei bezettingen, van bigband tot trio’s en van jazz tot wereldmuziek. Andy vormt al heel lang één van de hoekstenen in de groepen van Carla Bley, hij werkte voor veel labels en kwam mede door Carla terecht bij ECM. Op “Romario”werkt hij met zijn “dream band” zoals hij ze zelf noemt, met bassist Michel Benita en drummer Sebastian Rochford, beiden uit Frankrijk, werkt hij al sinds “Trio Libero”uit 2011, de Noorse gitarist Eivind Aarset maakt sinds “Surrounded by the sea” uit 2015 deel uit van de groep. Eigenlijk is “Romaria”een direct verlengstuk van dat album uit 2015 dat werd geprezen door Télérama vanwege de aangrijpende sereniteit die het uitstraalde en dat geldt evenzeer voor deze opvolger.

Alle composities zijn van Sheppard met één uitzondering, het titelstuk “Romaria” is van de Braziliaanse singer-songwriter Ranato Teixeira, het nummer was een hit voor de zangeres Elis Regina, eveneens uit Brazilië. Dat John Coltrane zijn idool was en de reden dat hij alles verkocht om een saxofoon aan te schaffen is niet direct meer terug te herkennen in zijn sound en tempi, zijn omfloerste toon en ingetogenheid laten een heel andere saxofonist horen, hoewel de bekende “sheets of sound” van J.C. hier ook om de hoek komen kijken.

Vooral door toedoen van gitarist Eivind Aarset die gretig gebruik maakt van diverse elektronische gadgets neigt dit album hier en daar sterk naar de zogenaamde ambient, een muziekstijl ooit ontwikkelt door mensen als Brian Eno en Kraftwerk met hun gebruik van synthesizers.Ik ben daar niet zo’n fan van, maar gelukkig blijven de anderen wel in het straight jazz spoor. “With every flower that falls” vindt zijn oorsprong in de muzikale omlijsting die Sheppard ooit verzorgde bij de beroemde film “Metropolis”van Fritz Lang uit 1927 op het Bristol Int.Jazz Festival. Het harmonieuze samenspel van Sheppard en Benita maken dit tot een van de hoogtepunten op dit album. Stilte speelt een belangrijke rol in de muziek van Sheppard, althans in deze bezetting, en dat heeft zo zijn nadelen, onwillekeurig verslapt de aandacht, daarom had ik graag wat meer afwisseling en/of meer vuurwerk gewenst. Dit gezegd zijnde kan ik dit album welzeker recommanderen, knappe meeslepende muziek waarop het goed mijmeren is en verlangen naar mooier weer bijvoorbeeld.

Jan van Leersum

 

 

Artiest info
Website  
   

Label : ECM
Distr. : New Arts Int.

video