MY BABY - MOUNAIKI-BY THE BRIGHT OF NIGHT

Door een of andere vreemde speling van het lot -misverstanden en zo meer- komt deze plaat, die letterlijk weken in de CD-speler van mijn auto gezeten heeft, nu pas aan bod voor recensie. Dat is op zich niet zo erg:het trio heeft het intussen al zo goed gedaan on grote delen van de wereld -wanneer ik deze regels uittik, zitten ze ongeveer op het vliegtuig voor een grote tournee Dpwn Under-, dat één goeie recensie meer of minder er niet veel meer toe doet.

Die reputatie hebben Cato en Sheik van Dijck en hun Nieuw-Zeelandse kompaan Daniel “daFreez” Johnston in niet geringe mate te danken aan hun live concerten, waar ze, door keer op keer erg hard te werken, steevast de boel in de fik steken en niet tevreden zijn als maar tweederden van het publiek uit zijn dak gaat. De ingrediënten van de muziek van My Baby veranderen nauwelijks: zij maken hypnotiserende dansmuziek met invloeden uit Angelsaksische rootsgenres, soul, funk, Malinese woestijnblues en nu ook Marokkaanse gnawa.

Dat ze dat allemaal klaarspelen met slechts twee gitaren en een drumstel -en een batterij elektronica, dat spreekt,- is indrukwekkend, maar het is en blijft voor mij toch de interactie tussen de drie, die bepaalt waarom de nummers van My Baby zozeer aanspreken: dit zijn muzikanten, die elkaar meer dan perfect aanvoelen en die haast vanzelf op elkaars invallen reageren. Dit trio heeft noch computer, noch samples nodig om het verhaal van Mounaiki te vertellen. Dat verhaal, waarbij de elf songs als het waren muzikale illustraties zijn, staat afgedrukt op de binnenhoes van de plaat -weliswaar in veel te kleine lettertjes voor deze oude ogen- en vertelt de al dan niet mogelijke gebeurtenissen, die zich tussen zonsondergang en zonsopgang afspelen in het al dan niet helemaal gefingeerde leven van de al dan niet reële figuur van Mounaiki.

De songs dragen, ondanks de nieuwe accenten, toch trouw het My Baby-stempel, al mikt het ene nummer wat onbeschaamder op de dansspieren dan het andere. Slotsom blijft, dat het trio deze nachtelijke trip weet om te zetten in een erg aangenaam wegluisterend verhaal, dat alweer minstens twee radiohits bevat (“Mounaiki” en “In The Club”) en waarin speelsheid en zweverigheid op volkomen natuurlijke wijze om elkaar heen dansen. Uniek, dat is de muziek van My Baby zeer zeker. Universeel is ze al evenzeer. Ze is vooral heel puur en echt. Zo’n band geloof je graag….

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

label: Starman records

video