TWO MEDICINE – ASTROPSYCHOSIS

De in 1999 opgerichte indie rockgroep ‘Midlake’ uit Denton, Texas heeft vier studioalbums op hun palmares staan, waarvan het in 2013 verschenen “Antiphon” de laatste release was. De bassist van die formatie is Paul Alexander en die heeft nu besloten om een eerste soloplaat op te nemen en uit te brengen onder het pseudoniem ‘Two Medicine’, zo genoemd naar het gelijknamige nationale park en meer in de Amerikaanse staat Montana.

De negen tracks tellende cd heeft de wat ingewikkelde naam “Astropsychosis” gekregen en herbergt songs die Paul Alexander in een periode van 15 maanden heeft gecomponeerd. Enkele ‘Midlake’-leden waaronder pianist Evan Jacobs, fluit- en klarinetspeler Jesse Chandler en elektrisch gitaarspeler Eric Nichelson hebben een bijdrage afgeleverd aan dit album, naast drummer Matt Pence.

Over een paar van de songtitels kunnen we hier ook niet meer informatie verschaffen, voornamelijk omdat we ze zelf ook niet helemaal lijken te snappen. Zo weten we niet wat er bedoelt wordt met de openingstrack “SF” (zou het over San Francisco of over science-fiction kunnen gaan?), of met de twee albumafsluiters “Kuopio” en het dromerige “tmrw”, hoewel dit laatste wel eens voor ‘Tomorrow’ zou kunnen staan.

De sound die ‘Two Medicine’ op deze plaat brengt verschilt niet zo drastisch van het werk dat Paul Alexander bij zijn groep ‘Midlake’ brengt. Vooral nummers als het ritmische “Oblivion”, “Will Not”, de ballad “An Eye For An I” en het op de video te beluisteren singeltje “Gold” hadden evenzogoed niet misstaan op een album van ‘Midlake’.

Paul Alexander heeft voor de opname van deze tracks ook een synthesizer in de studio gehaald en dat instrument krijgt een vooraanstaande rol bij een paar nummers, zoals bij het op een stevige bassriff steunende “Gold” en bij de als een zeemzoete ballad gebrachte albumtiteltrack “Astropsychosis”. Soms krijgen we zeer bombastische klanken op deze plaat, maar af en toe klinkt het ook allemaal heel intiem, minimalistisch en subtiel.

Of deze cd nu een absoluut hebbeding is of eerder een aangenaam beluisterbare aanvulling bij het werk van ‘Midlake’ is een beslissing die we graag aan u zouden willen overlaten. Nergens stoort de muziek op dit album, maar echt onvergetelijk vinden wij het ook niet allemaal. Oordeel dus best zelf.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Bella Union
distr.: PIAS

video