RUTH WYAND & THE TRIBE OF ONE - TRIBE OF ONE

One Man Bands kennen we genoeg, niet ? Ben Prestage, Steve Hill of dichter bij huis DC Snakebuster, om het maar bij dit drietal te houden, maar een One Woman Band ? Neen die lopen niet zo dicht gezaaid mijmeren we. Wel, met Ruth Wyand treffen we er zo eentje, en wat voor één ! Deze dame, afkomstig van Kill Devil Hills, North Carolina, was al halve finaliste op de IBC’s dit jaar en vorig jaar zelfs finaliste en op deze “Tribe Of One” presenteert ze ons elf originele songs en 3 covers, van Bob Dylan, Jimi Hendrix en de bij ons niet zo bekende Bluesgitariste Etta Baker. Het werd allemaal live opgenomen in de studio en je kan niet anders dan onder de indruk zijn van haar muzikale talent. Tegelijk drummen, zingen en, vooral, imponeren met ingewikkelde fingerpicking, het is er weinigen gegeven.

Met een arsenaal aan speelstijlen, afwisselend bas met de duim kleurend, slide hanterend en footdrums uit deze dame vooral haar diepe liefde voor de Amerikaaanse Rootsmuziek, vertaald in prima songs. En het zijn vooral die eigen songs die het meeste indruk maken, hoe lovenswaardig ook de pogingen mogen zijn om Hendrix’ “Little Wing” en Dylan’s “Blind Willie McTell” eigen te maken. Dat is voornamelijk te wijten aan de onsterfelijke originele songs uiteraard ! Neen, dan liever haar instrumentale versie van “Mint Julep” van Etta Baker waarop ze haar hoogstaand talent op de snaren het meest kan laten bewonderen.

Haar eigen songs dus, zoals de uitstekende opener “Bad Mojo (Working Overtime)”, waar we zo haar uithalen en sneren naar de geld- en macht lust kunnen voor de geest halen. Prima tekstgeschrijf dus ook en met haar loepzuivere stem makkelijk te volgen. Of het schitterende “I Don’t Have Proof” met die subtiele slide tegelijk ons favoriet nummer op deze uitgave. Ik zou iedereen willen aanraden om deze plaat ettelijke malen direct na mekaar te beluisteren. Niet alleen omdat dit nu eenmaal niet een makkelijk in het oor liggend album is maar ook en vooral om dat hoogstaand muzikaal talent op de juiste waarde te kunnen inschatten. Kracht, overtuiging, enthousiasme en talent, dat alles kan je vinden in deze One-Woman-Band!

Luc Meert

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Back Bay Bill Records
info : Frank Roszak Promotions

video